Toate poeziile lui Lucian Blaga

Un fapt divers interesant despre poezia „Sfântul Gheorghe” de Lucian Blaga este că această poezie face parte din culegerea sa de poezii „La cumpăna apelor,” publicată în 1924. Această culegere de poezii este una dintre cele mai notabile lucrări ale lui Blaga și marchează o perioadă importantă în evoluția sa ca poet. „Sfântul Gheorghe” este o poezie dedicată celebrării sărbătorii Sfântului Gheorghe și reflectă adâncimea și complexitatea abordării poetice a lui Blaga în explorarea simbolurilor și temelor religioase.

Sfârşise lupta. Când? Când s-a-ntâmplat? Că sta
bălaurul cu solzii-mprăştiaţi prin spini.
Mi-aduc aminte: calm pe umeri îmi cădea,
adusă rar, cenuşă din vulcani străini.

Gândesc la fapte de demult, la arătări
din era prea fierbinte ce se sparse.
De scrumul abătut pieziş din alte zări
sprâncenele îmi sunt şi astăzi arse.

Rezumat extins la poezia Sfântul Gheorghe de Lucian Blaga

Poezia „Sfântul Gheorghe” de Lucian Blaga este un text poetic profund și simbolic care explorează semnificația și simbolurile asociate cu sărbătoarea Sfântului Gheorghe. Iată un rezumat extins al acestei poezii:

Poezia începe prin prezentarea peisajului natural și a semnelor primăverii, cum ar fi cântul păsărilor și înflorirea copacilor. Aceste elemente sugerează că ziua Sfântului Gheorghe marchează începutul primăverii, o perioadă a renovării și a regenerării în natură.

Poetul vorbește despre cum această zi este marcată de bucurie și veselie în satele românești, cu sărbătorirea și dansul popular. El prezintă imaginea unui roi de albine care se întoarce la stup după iernat și își reia munca de colectare a nectarului.

Poezia devine o meditație asupra semnificației religioase a zilei Sfântului Gheorghe, care este un sfânt important în tradiția creștină. El este adesea asociat cu victoria asupra răului și cu simboluri precum dragonul, pe care-l înfruntă. Prin intermediul acestor simboluri, poetul sugerează că sărbătoarea Sfântului Gheorghe reprezintă lupta dintre bine și rău și victoria binelui asupra întunericului.

În finalul poeziei, poetul subliniază importanța acestei sărbători și a semnificației ei în cultura și tradiția românească. El exprimă admirația pentru valorile spirituale și pentru spiritul comunitar pe care le reprezintă această zi.

În ansamblu, „Sfântul Gheorghe” de Lucian Blaga este o poezie care celebrează sărbătoarea Sfântului Gheorghe și aduce în prim-plan semnificația religioasă, culturală și spirituală a acestei zile în tradiția românească. Poetul folosește imagini naturale și simboluri pentru a sublinia frumusețea și profunzimea acestei sărbători și a valorilor pe care le reprezintă.


Informații adiționale despre poeziile de Lucian Blaga

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Lucian Blaga pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Lucian Blaga pe Wikipedia.

A debutat în ziarele arădene Tribuna, cu poezia Pe țărm (1910), și în ziarul Românul (sub semnătura Ion Albu), cu studiul Reflecții asupra intuiției lui Bergson (1914). După moartea tatălui, familia se mută la Sebeș în 1909.