Ion-Luca-Caragiale

„Poezia Semnul” de Ion Luca Caragiale este un sonet care a fost publicat pentru prima dată în anul 1890, în volumul „Epigrame si alte poezii”, alături de alte poezii scrise de Caragiale. Poezia este scrisă într-un stil clasic, în rima încrucișată și prezintă o meditație asupra fugacității vieții umane și a inevitabilității morții.

În poezie, autorul își exprimă regretul pentru faptul că viața trece atât de repede și că semnele vremii care trec, precum zăpada care se topește sau frunzele care cad de pe copaci, îi amintesc de faptul că și el îmbătrânește și că moartea îl așteaptă în cele din urmă. Totuși, în ciuda acestui sentiment de tristețe, autorul își exprimă speranța că va fi amintit și după moartea sa, prin intermediul operei sale literare.

„Poezia Semnul” este o reflexie a filosofiei lui Caragiale cu privire la natura umană și la condiția umană, fiind caracterizată prin tonul introspectiv și melancolic. De asemenea, poezia reprezintă o abordare diferită față de cea a lui Caragiale în ceea ce privește literatura, deoarece acesta este mai cunoscut pentru scrierile sale comice și satirice.


Din toate câte sunt pe lume,
Nu-i una fără semn anume:
După miros cunoşti o floare;
Cunoşti un fruct după savoare;
Un geniu după o gândire,
Şi steaua după o sclipire;
Pe-un om de duh, pe cum priveşte
Şi pe neghiob pe cât vorbeşte;
Cunoşti o pasăre pe glas;
Copoiul de vânat pe nas;
Un câine ori un om turbat
Pe bale şi lătrat;
Cunoşti o fiară
După ghiară;
După un fluier, pe mierloi;
După mai multe… pe ciocoi.

Rezumat extins la poezia Semnul de Ion Luca Caragiale

Poezia „Semnul” de Ion Luca Caragiale este un poem dramatic în care autorul își exprimă dezamăgirea față de omenire și dorința de a se retrage în lumea sa interioară. În acest poem, autorul își exprimă teama că lumea este într-un declin moral și spiritual și că oamenii își pierd valorile morale și spirituale.

Poezia începe cu o descriere a naturii și a frumuseții sale, dar această frumusețe este umbrită de corupția și falsitatea oamenilor. Autorul își exprimă dezamăgirea față de acești oameni și își dorește să se retragă în lumea sa interioară, unde poate găsi liniște și pace.

În finalul poeziei, autorul își exprimă speranța că poate exista încă un semn de speranță pentru omenire, dar acest semn trebuie să vină din interiorul fiecărui om. Poezia are un ton pesimist și trist, dar transmite un mesaj important despre importanța valorilor morale și spirituale în viața noastră.

În general, poeziile lui Ion Luca Caragiale se caracterizează prin observația fină a naturii umane și prin capacitatea de a surprinde subtilitățile și ironiile vieții. Poezia „Semnul” nu face excepție de la această regulă și reprezintă o reflecție profundă asupra umanității și a valorilor morale.

Informatii aditionale Ion Luca Caragiale

Ion Luca Caragiale a fost un dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist român. Citeste mai mult despre autor.

Ce influenta a avut poezia Semnul de Ion Luca Caragiale

Ion Luca Caragiale este mai cunoscut pentru piesele sale de teatru și pentru proza sa umoristică, iar „Semnul” este mai puțin reprezentativ pentru opera sa. Cu toate acestea, stilul literar ironic și satiric al lui Caragiale a avut o influență semnificativă în literatura română și a contribuit la dezvoltarea umorului literar și a satirii în literatura română. Operele sale au deschis calea pentru alți autori să exploreze ironia și critica socială în creațiile lor, influențând astfel evoluția literaturii române.