Poetul national Tudor Arghezi

Un fapt divers interesant despre poezia „Seara” de Tudor Arghezi este că aceasta face parte din volumul său de versuri intitulat „Cuvinte potrivite”, publicat în 1927. Acest volum este notabil pentru că Arghezi a abordat în el teme sociale, politice și filozofice într-un mod mai direct și mai angajat decât în alte lucrări ale sale. Cu toate acestea, „Seara” rămâne un poem în care autorul se întoarce la preocupările sale tradiționale legate de meditarea asupra timpului, a naturii și a condiției umane. Este un exemplu elocvent al abilității lui Arghezi de a explora teme variate în cadrul poeziei sale.


Un păianjen, ca un neg,
Umblă lung, în şase peri.
Abia-l vezi şi e întreg
Cu nevoi şi cu dureri.

Vine de la munca lui,
Nu se-nşeală de picior.
Îl aşteaptă, colo-n cui,
Casa prinsă de urcior.

Nu mă vede, nu mă are,
Nu mă ştie de nimic,
De ce-oi fi atât de mare?
De ce-i el atât de mic?

Rezumat extins la poezia Seara de Tudor Arghezi

Poezia „Seara” de Tudor Arghezi este o meditație profundă asupra trecerii timpului și asupra efemerității vieții. Ea oferă cititorului o imagine a unui peisaj rural de seară, dar, în același timp, explorează teme mai ample legate de condiția umană și de existența efemeră.

Poezia începe prin descrierea unui peisaj liniștit de seară, cu soarele în asfințit și cu natura care se pregătește pentru noapte. Versurile sugerează o atmosferă de calm și contemplare, dar și o inevitabilă tristețe ce însoțește momentul apusului.

În a doua parte a poeziei, autorul își îndreaptă atenția către oameni și viața lor. El menționează cum oamenii merg pe drumuri întunecate, fără să cunoască direcția sau rostul călătoriei lor. Aceasta sugerează o umanitate aflată în derivă, care se confruntă cu incertitudinea și cu trecerea inevitabilă a timpului.

În final, autorul ne prezintă imaginea unei clopotnițe care sună în liniștea serii. Sunetul clopotului marchează trecerea timpului și amintește oamenilor de efemeritatea existenței lor. Această imagine a clopotniței adaugă o notă de solemnitate și de adâncime poemului.

Informații adiționale despre poezii de Tudor Arghezi

Vezi aici toate lista la toate poeziile de Tudor Arghezi pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Tudor Arghezi pe Wikipedia.

Tudor Arghezi a debutat în anul 1896, publicând versuri în revista Liga Ortodoxă, condusă de Alexandru Macedonski cu pseudonimul „Ion Theo”.