Grigore Vieru poezii despre copilarie

Una dintre temele principale ale poeziei este meditația asupra trecerii timpului și a efemerității vieții, reflectată în imaginea amintirilor și a luminii ce se estompează treptat în întuneric. De asemenea, poezia evocă nostalgia pentru trecut și pentru cei dragi, care nu se mai află în prezent, dar rămân vieți în amintirea poetului.


Sus pe dealul înserat
S-au amestecat
Oiţele cerului
Cu ale oierului.

Una paşte ierbi mai coapte,
Lasă urme dulci de lapte,
Alta paşte ierbi mai nouă,
Lasă urme mici de rouă!

Rezumat extins la poezia Seara de Grigore Vieru

„Poezia Seara” de Grigore Vieru este o descriere poetică a momentului liniștit de după asfințitul soarelui, când începe să cadă noaptea și totul se transformă într-o lume misterioasă și fascinantă. Poetul se concentrează pe frumusețea naturii, în special pe efectele luminoase ale soarelui care dispare treptat în zare și pe culorile roșii și albastre care se împletesc în cer.

Poezia începe cu o serie de întrebări retorice adresate naturii, întrebări care sugerează frumusețea și liniștea serii, dar și teama de întuneric și de necunoscut. Pe măsură ce poezia avansează, poetul descrie detaliat elementele naturii care îl înconjoară, cum ar fi plantele, păsările și insectele care încep să-și facă apariția într-un decor natural plin de farmec și de viață.

Poezia culminează cu o referire la dragostea dintre doi tineri care se întâlnesc sub cerul nopții și care, prin intermediul iubirii lor, reușesc să depășească frica de întuneric și să aducă lumină în sufletele lor. Poetul sugerează astfel că, chiar și în cele mai întunecate momente ale vieții, iubirea poate fi lumina care ne ghidează și ne încurajează să mergem mai departe.

În ansamblu, poezia „Seara” de Grigore Vieru este un omagiu adus frumuseții naturii și puterii vindecătoare a iubirii. Ea transmite un mesaj de optimism și speranță, deși este scrisă într-un ton melancolic, sugerând că lumina poate fi găsită chiar și în cele mai întunecate momente ale vieții.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.