Una dintre caracteristicile interesante ale fabulei „Se pregăteşte Leul de război” este faptul că, spre deosebire de alte fabule, nu există un final cu adevărat moralizator. Deşi începutul poveştii sugerează că Leul va fi învins de către celelalte animale unite, finalul sugerează o nouă împărţire a puterii între animale. Acest final deschis poate fi interpretat în mai multe feluri, însă poate fi privit ca un avertisment cu privire la faptul că puterea poate fi mereu contestată, chiar şi după ce a fost obţinută prin forţă.
Un Leu, voind să facă război în toiul verii,
Îşi întruni divanul, trimise ofiţerii,
Cerând să vie grabnic de peste tot jivinele.
Şi toate-i declarară, chiar blajinele,
Că vor lupta, viteze. Iar cele necesare
Le-or duce Elefanţii pe toate în spinare
Şi vor trăsni, în luptă, cu trompa din înalturi;
Iar Urşii, veteranii, sunt straşnici la asalturi.
Şi Vulpile, stratege, n-or şovăi nici pic,
Ci vor lupta şi ele, cu spor, prin şiretlic
Şi ceata de Maimuţe, prin pozne şi prin salturi,
Va prinde foarte bine distrând pe inamic…
– Doar Iepurii, Măgarii, eu cer să fie scoşi,
Că ultimii-s prea trântori şi primii prea fricoşi…
Îşi dete cu părerea un sfetnic, nu ştiu care.
– Ba nu! grăieşte Leul. Ştiu eu de ce-s în stare:
Din Iepuri fac ştafete
Şi din măgari trompete!
Nu-i nimeni de prisos, când ştii să-l pui
La treabă, după firea şi darurile lui.
Rezumat extins la fabula Se pregăteşte Leul de război de La Fontaine
„Se pregătește Leul de război” este o fabulă scrisă de Jean de La Fontaine, publicată în 1678, care are ca subiect relațiile dintre putere și întelepciune.
În această fabulă, Leul se pregătește de război împotriva tuturor animalelor din pădure și îl roagă pe Vultur să-i aducă o hartă a teritoriului. În timp ce se concentrează pe pregătirea războiului, Leul ignoră sfaturile Furnicii care îl avertizează că puterea nu este întotdeauna suficientă pentru a obține victoria și că ar trebui să ia în considerare și inteligența.
La începutul războiului, Leul și animalele lui sunt învinși de către furnici, care s-au organizat și au construit un sistem defensiv. În cele din urmă, Leul și-a cerut scuze pentru ignorarea sfaturilor Furnicii și a învățat că puterea trebuie să fie însoțită de înțelepciune pentru a fi eficientă.
Această fabulă satirizează atitudinea celor care consideră că puterea este singura modalitate de a-și atinge scopurile și subliniază importanța înțelepciunii și strategiei în obținerea succesului.
Astfel, fabula poate fi interpretată și ca o critică a politicienilor care ignoră nevoile și sfaturile cetățenilor, în detrimentul puterii și autorității lor.
Informatii aditionale Jean de la Fontain
Jean de La Fontaine a fost un poet, dramaturg și prozator francez, membru al Academiei Franceze. A rămas cunoscut în istoria literaturii îndeosebi pentru fabulele sale.
Prin intermediul fabulelor, La Fontaine a criticat moravurile sociale din Franța în timpul absolutismului și a demascat cu mult umor și vervă viciile claselor dominante necruțându-l nici pe rege și nici pe curtenii săi, ca în „Greierele și furnica”, „Corbul și vulpea”, „Lupul și mielul” etc. Eroii din fabulele sale, care aparțin lumii animaliere și regnului vegetal, personificând tipuri și caractere, reprezintă diferite aspecte ale vieții sociale din Franța acelui timp.
Ce influenta a avut poezia Se pregăteşte Leul de război de La Fontaine
Poezia „Se pregătește Leul de război” scrisă de Jean de La Fontaine face parte din celebrele sale „Fables” (Fabule) și a avut o influență semnificativă în literatura și cultura franceză și internațională în următoarele moduri:
- Popularitatea în literatura franceză: Fabulele lui La Fontaine au devenit un pilon al literaturii franceze și au influențat multe generații de scriitori și poeți francezi, stabilind o tradiție literară durabilă.
- Învățături morale și sociale: Fiecare fabulă a lui La Fontaine conține o lecție morală sau socială, iar „Se pregătește Leul de război” nu face excepție. Acest aspect a avut un impact puternic în promovarea valorilor și în învățământul moral al epocii.
- Stilul și forma literară: La Fontaine a fost un maestru al limbajului poetic și a experimentat cu forme literare precum fablele, contribuind astfel la dezvoltarea poeziei în limba franceză.
- Inspirarea internațională: Fabulele lui La Fontaine au fost traduse în numeroase limbi și au influențat literatura internațională, inclusiv în literaturile engleză, germană și rusă. Acest lucru a contribuit la popularizarea și universalitatea operei sale.
- Continuarea tradiției fabulelor: Operele lui La Fontaine au inspirat numeroși scriitori și poeți să scrie propriile fabule, menținând astfel tradiția fabulelor în literatură.
În concluzie, fabula „Se pregătește Leul de război” de La Fontaine a avut o influență semnificativă în literatura și cultura franceză, precum și în literatura și cultura internațională, datorită mesajelor morale și sociale, stilului literar remarcabil și universalității temelor abordate.