Otilia Cazimir

Un fapt divers interesant despre poezia „Scrisoare” de Otilia Cazimir este că aceasta a fost scrisă în perioada interbelică din România, o perioadă marcată de schimbări și conflicte politice și sociale. În această perioadă, literatura română s-a dezvoltat într-un mod distinct și a început să exploreze subiecte mai moderne și mai diverse.

Poezia „Scrisoare” este un exemplu al literaturii din această perioadă, abordând subiecte de actualitate, cum ar fi importanța familiei și a relațiilor interpersonale. Aceasta a fost apreciată de cititori pentru frumusețea și sensibilitatea versurilor, precum și pentru mesajul puternic și actual despre iubirea și recunoștința față de mamă. Poezia a fost inclusă în multe manuale școlare și a devenit un simbol al literaturii pentru copii și adolescenți în România.


Moş-Crăciun, toţi îmi spun
Că eşti darnic şi eşti bun.

Eu îţi scriu de mai-nainte
Că-s un bieţel cuminte,

Şi-ţi mai scriu, aşa, să ştii,
Că eu nu-ţi cer jucării,
Cum ţi-ar cere alţi copii –
Însă nu m-aş supăra
Dacă tot mi-ai da ceva!

Dacă vrei, dă-mi o plăcuţă,
Că mi-am spart-o pe cea veche,
Adă pentru pisicuţă,
Motocel roş la ureche.

Lui bunicu – o lulea –
C-a pierdut-o, sărăcuţu’…
Poate-aduci vreun os lui Cuţu?
Poate ai vreo acadea?

Lui Dănuţ cel mititel,
Care plânge-n copăiţă,
Să-i aduci un covrigel…
Noapte bună!
Niculiţă

Rezumat extins la poezia Scrisoare de Otilia Cazimir

Poezia „Scrisoare” de Otilia Cazimir este o compoziție poetică adresată mamei, în care autoarea își exprimă iubirea și recunoștința față de femeia care i-a dat viață. Poezia este o declarație de dragoste și apreciere, iar autorul ne poartă prin această călătorie a iubirii și recunoștinței față de mamă.

Poezia începe prin a descrie emoțiile și sentimentele autoarei față de mama sa, subliniind importanța femeii care i-a dat viață și a avut grijă de ea. Autorul subliniază faptul că mama sa este cel mai important om din viața sa și că îi datorează tot ce este.

Mai mult, poezia explorează tema iubirii și a recunoștinței, subliniind faptul că mama sa este un exemplu de devotament și iubire necondiționată. Poezia ne poartă prin emoțiile și sentimentele autoarei, subliniind importanța familiei și a dragostei în viața noastră.

În final, poezia transmite un mesaj puternic despre iubirea și recunoștința față de mamă, subliniind faptul că acestea sunt cele mai importante lucruri din viață. Versurile sunt pline de sensibilitate și de emoție, iar tema abordată este una universală și actuală.

„Poezia „Scrisoare” de Otilia Cazimir este o compoziție poetică despre iubirea și recunoștința față de mamă. Această poezie este apreciată de cititori pentru frumusețea și sensibilitatea versurilor, precum și pentru mesajul puternic și actual despre importanța familiei și a dragostei necondiționate.”

Informații adiționale la poezii de Otilia Cazimir

Otilia Cazimir a fost o scriitoare, poetă, traducătoare și publicistă română, fiind cunoscută ca autoare de versuri pentru copii. Opera sa a fost rezumată în termenii următori: „lirică elegiacă, sentimentalistă și discret umoristică”.

Afla mai mult despre Otilia Cazimir pe Wikipedia