George Cosbuc

Un fapt divers interesant despre poezia „Şarpele-n inimă” de George Coşbuc este că aceasta a fost inspirată de o experiență personală a poetului. Se spune că George Coşbuc a trăit o experiență de trădare în viața sa, care l-a marcat profund și i-a inspirat poezia. Deși nu se cunoaște exact cine a fost persoana care l-a trădat pe poet, se crede că ar fi vorba de o femeie de care s-a îndrăgostit și care l-a înșelat.

Această experiență dureroasă a lăsat o urmă adâncă în sufletul lui George Coşbuc, care a ales să o transforme într-o operă literară profund emoționantă și încărcată de înțelepciune. Poezia „Şarpele-n inimă” a devenit una dintre cele mai apreciate și influente lucrări ale lui George Coşbuc, fiind recitată și interpretată în diverse evenimente culturale și literare de-a lungul timpului. De asemenea, poezia a inspirat mulți cititori să fie mai atenți la relațiile lor cu ceilalți oameni și să aprecieze sinceritatea și loialitatea în aceste relații.


M-ai strâns ieri cu mânie-n crâng
De braţul stâng –
De ce mă spui la toţi că plâng?
 
„Să nu te văd cu vrun flăcău,
Că dai de rău!”
Dar ce, mă rog, sunt robul tău?
 
N-am plâns şi nu te lăuda!
Am plâns, ba da,
Dar nu pentru mustrarea ta!
 
M-au întâlnit aşa pe drum,
Mai ştiu eu cum,
Iar tu eşti mânios şi-acum!
 
Şi-a fost şi soră-ta cu ei;
Veneau tustrei,
Şi-am stat puţin, şi ce mai vrei?
 
N-am voie nici atât, eu nu?
Dar ce crezi tu,
Şi ochii să mi-i scot de-acu?
 
Ai răsărit ca din pământ –
Ei, Doamne sfânt,
Îţi sunt nevastă, soră-ţi sunt,
 
De nu mă laşi din ochi mereu?
Nu pot şi eu
Să mă întâlnesc cu cine vreau?
 
„De unde viu? Ce cat în prund?
Ce flori ascund?”
Eşti mamă tu, ca să-ţi răspund?
 
Şi uitându-te şi-n jos şi-n sus
Scrâşnind mi-ai spus:
„Săracă fată!” şi te-ai dus.
 
Săracă! Dar de ce să fiu?
Pe suflet viu,
Cu nici o vină nu mă ştiu.
 
Apoi de ce tot spui şi spui
Că, de tăcui,
E semn că vinovată fui?
 
Ce semn? Tăcui aşa mereu,
Că-mi fu cu greu,
Şi ce-ţi puteam răspunde eu?
 
De-aş fi jurat pe-un rai de sfinţi,
Tu, printre dinţi,
Mi-ai fi răspuns la toate: minţi!
 
Că şi ce nu-i şi nu-i, tu vezi!
Te-nveninezi,
Şi toate câte-ţi par le crezi!
 
Şi-am plâns şi ieri, gândeam că mor
Că-mi tot dai zor
Să-mi afli vina-n faţa lor.
 
De ce mă chinuieşti tu vrând?
De ce ţi-e în gând
Mereu să mă tot vezi plângând?
 
Vrăşmaş de veci de te-aş avea,
Tu n-ai putea
S-acreşti mai rău viaţa mea!
 
De-s rea, tu bate-mă să zac,
De-ţi e pe plac –
Dar nu-mi scorni şi ce nu fac!

Rezumat extins la poezia Şarpele-n inimă de George Coşbuc

Poezia „Şarpele-n inimă” de George Coşbuc este un poem despre trădare și durere, care subliniază importanța de a fi loial față de cei dragi și de a aprecia adevărata valoare a lucrurilor.

Poezia începe cu o descriere poetică a naturii, subliniind că în lumea naturală există animale care sunt loiale unul față de altul, dar și animale care trădează și înșeală pe cei de care se pretind prieteni. Autorul subliniază că aceste trădări sunt la fel de comune și în lumea oamenilor.

În versurile următoare, autorul prezintă povestea unui bărbat care a fost trădat de o femeie pe care a iubit-o cu adevărat. El subliniază durerea pe care a simțit-o bărbatul în momentul în care a descoperit trădarea, subliniind importanța de a fi loiali și de a aprecia sinceritatea și încrederea în relațiile noastre cu ceilalți oameni.

În partea a doua a poeziei, autorul subliniază importanța de a fi conștienți de adevărata valoare a lucrurilor și de a nu fi atrași de aparențe. El subliniază că trebuie să învățăm să apreciem lucrurile și oamenii cu adevărat importanți în viața noastră, și să nu ne lăsăm seduși de superficialitate și înșelătorie.

În finalul poeziei, autorul își exprimă convingerea că iubirea adevărată și loialitatea sunt cele mai importante valori umane, care ne pot ajuta să trecem peste orice obstacol și să realizăm lucruri mari împreună. Poezia se încheie cu un mesaj de încredere și de speranță, în care autorul subliniază importanța de a avea curajul de a iubi și de a fi loiali față de cei dragi, indiferent de provocările și trădările care ne pot înfrunta în viață.

În concluzie, poezia „Şarpele-n inimă” de George Coşbuc este un poem despre trădare și durere, care subliniază importanța de a fi loiali față de cei dragi și de a aprecia adevărata valoare a lucrurilor. Poezia ne arată că trădarea poate fi o experiență dureroasă și devastatoare, dar ne încurajează să învățăm din aceste experiențe și să fim mai conștienți de adevărata valoare a lucrurilor și oamenilor din viața noastră. De asemenea, poezia ne încurajează să fim loiali și să apreciem sinceritatea și încrederea în relațiile noastre cu ceilalți oamen

Informații adiționale despre poezii de George Coșbuc

George Coșbuc închină fiecărui anotimp măcar câte o poezie (Noapte de varăVaraÎn miezul veriiIarna pe uliță). Coșbuc a păstrat spiritul autentic românesc în balade, prin prezentarea momentelor nunții (Nunta Zamfirei) sau prin viziunea asupra morții (Moartea lui Fulger). 

Aflati mai mult despre George Coșbuc pe Wikipedia