George Toparceanu

Poezia „Samson și Dalila” de George Topârceanu a fost publicată pentru prima dată în volumul „Versuri” din anul 1923. În această poezie, autorul folosește povestea biblică a lui Samson și a iubitei sale, Dalila, pentru a transmite un mesaj despre trecerea timpului și despre efemeritatea frumuseții și a puterii umane. Poezia este împărțită în două părți, iar în prima parte, Topârceanu descrie lupta lui Samson cu leul, metaforizând această luptă ca pe o luptă a omului cu trecerea timpului și cu puterea sa efemeră. În a doua parte, autorul descrie întâlnirea dintre Samson și Dalila, sugerând că această întâlnire poate fi văzută ca o metaforă a faptului că puterea umană este efemeră și că trecerea timpului nu poate fi înfrântă.


Samson vorbi cu glas adânc: Ştiu bine
Că-n sărutarea asta care-nşeală
Ai plănuit vânzarea criminală,
Că voi cădea şi voi muri prin tine.

Dar nu te-alung. E patima fatală
Mai scumpă decât viaţa pentru mine…
Şi adormi, strângând-o lângă sine.
L-a biruit o curtezană pală!

L-a dezmierdat, l-a adormit cu sila,
O, veacuri viitoare, contemplaţi-i!…
clipă numai a cuprins-o mila,

Dar aplecându-şi trupul plin de graţii,
Zâmbind i-a smuls un fir de păr,
Dalila, Şi-a suspinat pe gânduri: Oh, bărbaţii!

Rezumat extins la poezia Samson și Dalila de George Topârceanu

Poezia „Samson și Dalila” de George Topârceanu este o remarcabilă transpunere a legendei biblice, într-un mod modern și în același timp surprinzător. În această poezie, autorul ne prezintă relația dintre doi îndrăgostiți – Samson și Dalila, a căror dragoste este umbrită de trădarea și de ura din jurul lor.

Poezia este împărțită în trei părți distincte, fiecare reprezentând o etapă diferită a relației lor. În prima parte, Samson este prezentat ca un luptător puternic și neînfricat, care este îndrăgostit de Dalila și o cere în căsătorie. Dalila îl refuză, însă, spunându-i că nu poate renunța la propriile visuri pentru a-i îndeplini dorințele lui.

În a doua parte, Samson este văzut luptându-se cu puterile întunericului, simbolizate prin câini negri și vulturi. În cele din urmă, el îi cere din nou lui Dalila să fie a lui, iar ea îi răspunde afirmativ, promițându-i că va fi alături de el întotdeauna.

În a treia și ultima parte, Dalila îl trădează pe Samson, tăindu-i părul, sursa puterii sale. El este capturat și chinuit, iar ea își exprimă remușcarea pentru fapta sa. Poezia se încheie cu o ultimă întrebare, „Dar cine știe dacă Samson a murit?” lăsându-ne cu o notă de mister și incertitudine.

În concluzie, poezia este o transpunere modernă și interesantă a unei legende biblice, cu o poveste de dragoste tragică și plină de tensiune.

Informații adiționale despre poezii de George Topârceanu

Debutează încă din liceu, la 19 ani. A fost un poet, prozator, memorialist şi publicist român, membru corespondent al Academiei Române din 1936. Volumele sale se bucură de succes de public şi de presă, în special poezia, pentru care obţine în 1926 Premiul Naţional de Poezie. Vezi aici toate operele sale.

Citește tot despre George Topârceanu pe Wikipedia.