vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Sămănătorii” de Vasile Alecsandri este că aceasta face parte dintr-un ciclu de poezii intitulat „Pasteluri”, care a fost publicat în 1853. Ciclul de poezii conține descrieri idilice ale naturii și ale vieții rurale, fiind inspirat de viața tradițională a satelor din Moldova și a transilvănenilor din vremea respectivă.

De asemenea, poezia „Sămănătorii” a fost o sursă de inspirație pentru mulți artiști și scriitori români, care au preluat mesajul și valorile transmise de aceasta în propriile lor creații. De exemplu, poezia a fost adaptată într-un cântec popular moldovenesc și a fost folosită ca sursă de inspirație pentru creația literară și artistică a unor scriitori și artiști români precum Liviu Rebreanu și Octav Băncilă.

De asemenea, poezia „Sămănătorii” a fost recitată și citită în numeroase ocazii speciale, precum sărbătorile agricole sau ceremoniile de premiere a agricultorilor și a celor care promovează tradițiile agricole. Aceasta a devenit o creație lirică emblematică a literaturii românești și un simbol al valorilor și tradițiilor agricole românești.


Sămănătorii harnici, cu sacul subsuoară,
Păşescu-n lungul brazdei pe fragedul pământ;
Pe culme, pe vălcele se suie şi coboară
Zvârlind în a lor cale seminţa după vânt.
 
„O mie!” zice unul menind cu veselie.
„Noroc şi roadă bună!” adaoge un alt.
„Ca vrabia de toamnă rotund spicul să fie!
Ca trestia cea naltă să fie paiul nalt!
 
Din ziori şi până-n noapte tot grâul să răsară;
În el să se ascundă porumbii osteniţi,
Şi când flăcăi şi fete vor secera la vară,
În valuri mari de aur să-noate rătăciţi!”
 
Sămănătorii veseli spre fund înaintează,
De-a curmezişul brazdei boroanele pornesc,
Şi grapele spinoase de-aproape le urmează,
Îngroapă-ncet seminţa şi câmpul netezesc.

Rezumat extins la poezia Sămănătorii de Vasile Alecsandri

Poezia „Sămănătorii” de Vasile Alecsandri este o creație lirică ce celebrează munca și dăruirea agricultorilor, care sunt descriși ca fiind adevărați artiști ai pământului și ai naturii.

În poezie, Alecsandri transmite sentimentul de mândrie și de respect față de agricultori și față de munca lor, care este descrisă ca fiind nobilă și plină de înțelepciune și dăruire. El evidențiază importanța agriculturii pentru viața și dezvoltarea comunităților rurale și transmite un mesaj puternic despre importanța păstrării și promovării tradițiilor agricole și a valorilor care stau la baza acestora.

De asemenea, poezia „Sămănătorii” este o reflectare a relației strânse dintre oameni și natură, descriind cu delicatețe frumusețea și fragilitatea ciclurilor naturale și a proceselor agricole. Poezia evidențiază conexiunea profundă dintre om și natură și sugerează că aceasta este cheia pentru a construi o societate durabilă și sănătoasă.

În concluzie, poezia „Sămănătorii” de Vasile Alecsandri este o creație lirică profundă și emoționantă, care celebrează munca și dăruirea agricultorilor și transmite un mesaj puternic despre importanța păstrării și promovării tradițiilor agricole și a valorilor care stau la baza acestora. Stilul poetic, plin de metafore puternice și de imagistică vie, face din această poezie o capodoperă a literaturii românești și o creație lirică care rămâne relevantă și emoționantă și astăzi.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.