Adrian-paunescu

Un fapt interesant despre poezia „Rugă pentru părinți” de Adrian Păunescu este că a fost publicată pentru prima dată în anul 1972 în revista „Luceafărul”. Această poezie a devenit una dintre cele mai cunoscute și iubite poezii ale lui Păunescu și a avut un impact semnificativ asupra culturii populare din România. Poezia a fost adaptată în cântece populare și a fost inclusă în diverse filme și spectacole de teatru, demonstrând astfel influența sa durabilă asupra culturii românești.


Enigmatici şi cuminţi,
Terminându-şi rostul lor,
Lângă noi se sting şi mor,
Dragii noştri, dragi părinţi.
 
Cheamă-i Doamne înapoi
Că şi-aşa au dus-o prost,
Şi fă-i tineri cum au fost,
Fă-i mai tineri decât noi.
 
Pentru cei ce ne-au făcut
Dă un ordin, dă ceva
Să-i mai poţi întârzia
Să o ia de la început.
 
Au plătit cu viaţa lor
Ale fiilor erori,
Doamne fă-i nemuritori
Pe părinţii care mor.
 
Ia priviţi-i cum se duc,
Ia priviţi-i cum se sting,
Lumânări în cuib de cuc,
Parcă tac, şi parcă ning.
 
Plini de boli şi suferind
Ne întoarcem în pământ,
Cât mai suntem, cât mai sunt,
Mângâiaţi-i pe părinţi.
 
E pământul tot mai greu,
Despărţirea-i tot mai grea,
Sărut-mâna, tatăl meu,
Sărut-mâna, mama mea.
 
Dar de ce priviţi aşa,
Fata mea şi fiul meu,
Eu sunt cel ce va urma
Dragii mei mă duc şi eu.
 
Sărut-mâna, tatăl meu,
Sărut-mâna, mama mea.
Rămas bun, băiatul meu,
Rămas bun, fetiţa mea,
Tatăl meu, băiatul meu,
Mama mea, fetiţa mea…

Rezumat extins la poezia Rugă pentru părinţi de Adrian Păunescu

Poezia „Rugă pentru părinţi” de Adrian Păunescu este o creație lirică care își propune să exprime recunoștința și dragostea față de părinți și rolul lor important în viața noastră. Poezia este compusă din două strofe, fiecare având câte zece versuri, și este caracterizată de un ritm alert și plin de viață.

În prima strofă, poetul descrie relația dintre părinți și copii și importanța lor în viața fiecăruia. El afirmă că părinții sunt cei care ne învață să iubim și să fim iubiți, să fim cinstiți și să avem respect pentru ceilalți. În același timp, ei ne îndrumă și ne susțin în toate etapele vieții noastre.

În a doua strofă, Păunescu adresează o rugăciune către părinți, exprimându-și recunoștința și dragostea față de ei. El afirmă că părinții sunt binecuvântarea vieții și îi cere ajutorul și binecuvântarea lor pentru a putea merge mai departe în viață și a face lucruri bune.

În concluzie, poezia „Rugă pentru părinți” de Adrian Păunescu este o creație lirică profundă, care exprimă într-un mod emoționant recunoștința și dragostea față de părinți și rolul lor important în viața noastră. Poezia transmite un mesaj puternic despre importanța relației dintre părinți și copii, precum și despre nevoia de a aprecia și a iubi oamenii din jurul nostru. Stilul său poetic, plin de forță și sensibilitate, face din această poezie o capodoperă a literaturii românești și o creație lirică care rămâne relevantă și emoționantă și astăzi.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.

Ce influenta a avut poezia Rugă pentru părinţi de Adrian Păunescu

Poezia ‘Rugă pentru părinţi’ de Adrian Păunescu a avut o influență semnificativă asupra literaturii române și a adus în prim-plan importanța și iubirea față de părinți în cultura românească. Această poezie exprimă profunde emoții și recunoștință pentru rolul părinților în viața și educația copiilor. Ea a inspirat numeroși cititori să își aprecieze și să își respecte părinții, promovând valorile familiei și a tradițiilor. Poezia lui Păunescu a devenit o sursă de reflecție și de emoție pentru mulți, contribuind la consolidarea conștiinței morale și a sentimentului de apartenență în societatea românească. ‘Rugă pentru părinţi’ rămâne o mărturie a abilităților literare ale lui Păunescu și a impactului său asupra culturii și societății române.