Alexandru-Macedonski

Un fapt interesant despre poezia „Rondelul tiganilor” de Alexandru Macedonski este că aceasta a fost publicată pentru prima dată în anul 1893 în volumul „Excelsior”. Poezia a fost apreciată pentru stilul său elegant și pentru sugestia sa subtilă că libertatea și dorința de a trăi viața la intensitate maximă sunt valorile esențiale ale vieții umane. De-a lungul timpului, poezia „Rondelul tiganilor” a devenit una dintre cele mai cunoscute și apreciate poezii ale lui Alexandru Macedonski, fiind frecvent inclusă în antologiile de poezie românească și studiată în școlile și universitățile din întreaga lume.


Tiganii merg fără-ncetare-
Nu stiu nici ei când au pornit,
Dar se tot duc necontenit,
Impinsi de-o vecinica chemare.

Cu galbeni ochi pierduti în zare,-
De când se stiu s-au pomenit-
Tiganii merg fără-ncetare:
Nu stiu nici ei când au pornit.

Mereu tigani, -cu mic, cu mare,
Au tot născut si-au tot murit-
Si tot spre visul ne-mplinit,
Rapiti de-aceeasi aiurare,
Tiganii merg fără-ncetare.

Rezumat extins la poezia Rondelul tiganilor de Alexandru Macedonski

Poezia „Rondelul tiganilor” de Alexandru Macedonski este o meditație asupra libertății și a dorinței de a trăi viața la intensitate maximă. Poetul descrie tiganii ca fiind oameni liberi, care trăiesc în prezent și se bucură de fiecare moment.

În prima strofă, poetul ne prezintă tiganii ca pe niște oameni liberi și neîngrădiți, care trăiesc în natură și se bucură de viață la intensitate maximă. El sugerează că tiganii sunt simbolul libertății și al trăirii în prezent.

În cea de-a doua strofă, poetul ne arată că tiganii trăiesc în natură și se bucură de frumusețea lumii care îi înconjoară. El sugerează că tiganii trăiesc în armonie cu natura și că aceasta este sursa lor de bucurie și inspirație.

În strofa a treia, poetul ne descrie dansul și muzica tiganilor, sugerând că acestea sunt expresia libertății și a bucuriei de a trăi. El sugerează că tiganii sunt capabili să se bucure de fiecare moment al vieții și să trăiască la intensitate maximă.

În ultima strofă, poetul ne îndeamnă să ne deschidem inimile și să ne bucurăm de viață la fel ca tiganii. El sugerează că trebuie să trăim viața la intensitate maximă și să ne bucurăm de frumusețea și libertatea lumii care ne înconjoară.

În general, poezia „Rondelul tiganilor” de Alexandru Macedonski este o meditație profundă asupra libertății și a dorinței de a trăi viața la intensitate maximă. Poezia ne arată că tiganii sunt simbolul libertății și al trăirii în prezent și că trăiesc în armonie cu natura, bucurându-se de frumusețea și libertatea lumii care îi înconjoară. Poetul ne îndeamnă să ne deschidem inimile și să ne bucurăm de viață la fel ca tiganii, trăind în prezent și bucurându-ne de fiecare moment al vieții. Poezia este o celebrare a libertății și a dorinței umane de a trăi viața la intensitate maximă.

Informatii aditionale Alexandru Macedonski

Alexandru Macedonski a fost un poet şi prozator, dramaturg, șef de cenaclu literar, publicist român. Poezia lui Macedonski este eclectică, are elemente împrumutate de la parnasianism, simbolism, sau romantism. Afla mai multe despre autor.