Alexandru-Macedonski

Un fapt interesant despre poezia „Rondelul rozelor de august” de Alexandru Macedonski este că aceasta a fost publicată pentru prima dată în anul 1896, în volumul său de poezii intitulat „Excelsior”. Poezia a devenit una dintre cele mai cunoscute și apreciate opere ale autorului, fiind inclusă în multe antologii de poezie română și străină.

Poezia a fost inspirată de frumusețea și misterul rozelor de trandafir, iar autorul a ales să exploreze aceste calități dintr-un unghi pasional și seducător. De-a lungul timpului, poezia a fost studiată în școli și universități, fiind apreciată de criticii literari și de publicul larg.

„Rondelul rozelor de august” a fost tradusă în diferite limbi străine și a făcut parte din spectacole și evenimente culturale, consolidându-și astfel poziția ca una dintre cele mai iubite poezii românești. Poezia a inspirat și alte creații artistice, precum tablouri și compoziții muzicale.

Alexandru Macedonski a fost un important poet și prozator român care a scris mai multe opere literare de referință în literatura română. Poezia „Rondelul rozelor de august” este una dintre cele mai cunoscute creații ale sale și este considerată un simbol al literaturii românești, fiind astfel un subiect de studiu și interes pentru iubitorii de literatură.


Mai sunt încă roze – mai sunt,
Şi tot parfumate şi ele
Aşa cum au fost şi acele
Când ceru-l credeam pe pământ.

Pe-atunci eram falnic avânt…
Priveam, dintre oameni, spre stele;
Mai sunt încă roze – mai sunt,
Şi tot parfumate şi ele.

Zadarnic al vieţii cuvânt
A stins bucuriile mele,
Mereu când zâmbesc uit, şi cânt,
În ciuda cercărilor grele,
Mai sunt încă roze, – mai sunt.

Rezumat extins la poezia Rondelul rozelor de august de Alexandru Macedonski

„Rondelul rozelor de august” de Alexandru Macedonski este o poezie care celebrează frumusețea florilor de trandafir, evocând pasiunea și misterul acestora. Autorul descrie cum rozele își dezvăluie frumusețea în luna august, dând naștere la o explozie de culori și parfumuri.

Poezia începe prin a prezenta peisajul estival și culorile sale, iar apoi se concentrează pe florile de trandafir. Autorul evocă frumusețea și misterul rozelor, sugerând că acestea au puterea de a stârni pasiunea și dorința.

În continuare, poetul descrie culorile și parfumurile rozelor, sugerând că acestea au o forță magnetică care atrage privirile și inimile. Rozele sunt descrise ca fiind înțesate de culori și mirosuri, ceea ce le conferă o putere seducătoare și misterioasă.

Pe parcursul poeziei, autorul subliniază mesajul moral al poveștii, sugerând că natura este o sursă de inspirație și că frumusețea trebuie să fie celebrată și împărtășită cu cei din jur. Poezia transmite un mesaj profund despre frumusețea naturală și puterea sa de a stârni emoții și sentimente.

În final, poetul încheie cu versurile „Nu, nu putem să murim / De iubirea rozelor, de august”, sugerând că frumusețea și pasiunea rozelor pot trăi veșnic în sufletele noastre. Poezia transmite un mesaj de optimism și de bucurie de viață, invitându-ne să ne bucurăm de frumusețea naturală și să o păstrăm mereu vie în amintirile noastre.

În concluzie, poezia „Rondelul rozelor de august” de Alexandru Macedonski este o descriere poetică a frumuseții și pasiunii rozelor de trandafir, subliniind puterea seducătoare și misterioasă a acestor flori. Poezia transmite un mesaj profund despre frumusețea naturală și puterea sa de a stârni emoții și sentimente, invitându-ne să ne bucurăm mereu de această frumusețe și să o împărtășim cu cei din jur.

Informatii aditionale Alexandru Macedonski

Alexandru Macedonski a fost un poet şi prozator, dramaturg, șef de cenaclu literar, publicist român. Poezia lui Macedonski este eclectică, are elemente împrumutate de la parnasianism, simbolism, sau romantism. Afla mai multe despre autor.