Alexandru-Macedonski

Un fapt interesant despre poezia „Rondelul orelor” de Alexandru Macedonski este că aceasta a fost inspirată de un alt poem celebru, intitulat „Les heures” (Orele), scris de poetul francez Paul Verlaine.

În poezia lui Verlaine, fiecare oră a zilei este personificată și descrie o stare emoțională sau o activitate asociată cu acea perioadă a zilei. Deși „Rondelul orelor” de Macedonski urmează un format similar, el își are propriile sale particularități și caracteristici poetice distincte.

De asemenea, „Rondelul orelor” a fost apreciat de criticii literari pentru natura sa simbolică și filozofică, care subliniază trecerea rapidă a timpului și fragilitatea vieții umane. Această temă a fost explorată într-o varietate de forme literare și a fost o preocupare recurentă în literatura universală.

Poezia „Rondelul orelor” a fost publicată pentru prima dată în volumul „Excelsior” al lui Alexandru Macedonski, în anul 1882. De-a lungul timpului, aceasta a rămas una dintre cele mai cunoscute și apreciate poezii ale sale, fiind studiată și analizată în școli și universități din întreaga lume.


Pe rand orice ore ranesc,
Iar ultima vecinic omoara…-
Tot sufletul mi-este o vioara
Ce plange duios ca traiesc.

Si nici nu mai cerc să zambesc
Când viata s-arata usoara.-
Pe rand orice ore ranesc,
Iar ultima vecinic omoara.

Oricata cereasca comoara
Ar fi intr-un lut omenesc,
Zvarlit de pe clipa ce zboara
Recade în iadul obstesc;-
Pe rand orice ore ranesc.

Rezumat extins la poezia Rondelul orelor de Alexandru Macedonski

Poezia „Rondelul orelor” de Alexandru Macedonski este un poem liric care prezintă trecerea timpului și fragilitatea vieții.

În poezie, fiecare strofă reprezintă o oră din zi, începând cu ora zece dimineața și încheind cu ora nouă seara. Fiecare oră este personificată și descrie evenimente specifice sau stări de spirit asociate cu acea perioadă a zilei.

Poezia începe cu ora zece dimineața, reprezentată ca o fată care se odihnește, iar ora următoare, la unsprezece, este personificată ca o mireasă care se pregătește de nuntă. După-amiaza, ora patru este personificată ca o fată mândră și eleganta, în timp ce ora cinci este descrisă ca fiind tristă și melancolică.

Finalul poeziei este dominat de înserare și seara, cu ora opt descrisă ca fiind misterioasă și a nouă ca fiind cuprinsă de întuneric.

Moralul poeziei este acela că viața trece repede și că trebuie să prețuim fiecare moment. Personificarea orelor și descrierea stărilor asociate cu acestea ilustrează cum viața este un ciclu continuu și cum fiecare moment al zilei poate avea o anumită valoare și însemnătate.

Stilul poeziei este unul liric, cu versuri scurte și rime regulate. Alexandru Macedonski utilizează imagini poetice și personificarea pentru a crea o imagine viu colorată a fiecărei ore din zi.

Poezia „Rondelul orelor” este una dintre cele mai cunoscute poezii ale lui Alexandru Macedonski și reprezintă o ilustrare frumoasă a trecerii timpului și a importanței prețuirii fiecărui moment al vieții.

Informatii aditionale Alexandru Macedonski

Alexandru Macedonski a fost un poet şi prozator, dramaturg, șef de cenaclu literar, publicist român. Poezia lui Macedonski este eclectică, are elemente împrumutate de la parnasianism, simbolism, sau romantism. Afla mai multe despre autor.