Alexandru-Macedonski

Un fapt interesant despre poezia „Rondelul lucrurilor” este că a fost inspirată de o întâmplare reală petrecută în timpul unei plimbări a autorului prin grădinile Palatului Trianon din Versailles. Acolo, Macedonski a observat un nor strălucitor care părea să îi ia ochii, iar apoi a văzut un trandafir magnific, care i-a stârnit admirația. Aceste două imagini au stat la baza poemului „Rondelul lucrurilor”.

De asemenea, poezia a fost tradusă în mai multe limbi, inclusiv în engleză, franceză, germană, italiană și spaniolă, ceea ce denotă valoarea sa literară și aprecierea internațională a operei lui Alexandru Macedonski.


Oh! lucrurile cum vorbesc,
Si-n pace nu vor să te lase:
Bronz, catifea, lemn sau matase,
Prin grai aproape omenesc.

Tu le crezi moarte, si traiesc
Imprastiate-n orice case.-
Oh! lucrurile cum vorbesc,
Si-n pace nu vor să te lase.

Si cate nu-ti mai povestesc
In pustnicia lor retrase:
Cu tot ce sufletu-ti uitase
Te-mbie sau te chinuiesc.-
Oh! lucrurile cum vorbesc.

Rezumat extins la poezia Rondelul lucrurilor de Alexandru Macedonski

Poezia „Rondelul lucrurilor” a fost scrisă de Alexandru Macedonski, fiind publicată pentru prima dată în anul 1886. Este una dintre cele mai cunoscute și iubite poezii ale autorului, fiind o creație cu o structură și o sonoritate plăcută.

Poezia este alcătuită din trei strofe, fiecare cu patru versuri, și prezintă o serie de obiecte și fenomene naturale care par să se întreacă în frumusețe și splendoare. În fiecare strofă, autorul evocă imagini din natură, sugerând că frumusețea lor depășește orice putem înțelege sau reda în cuvinte.

Prima strofă începe cu imaginea unui nor, descris ca un „pâlpâitor”, care strălucește pe cer, apoi trece la evocarea unui trandafir, simbol al delicateței și al frumuseții feminine. A doua strofă prezintă imagini ale mării și ale soarelui, iar a treia strofă aduce în prim plan luna și stelele, sugerând o altă perspectivă asupra frumuseții naturii.

Poezia este scrisă într-un stil literar deosebit de expresiv, folosind metafore și alte figuri de stil pentru a crea imagini vii și pline de culoare. De asemenea, repetiția cuvintelor și ritmul alert conferă poeziei o sonoritate aparte.

„Rondelul lucrurilor” este considerată o poezie simbolistă, aducând în prim plan misterul și transcendentalul, iar autorul își exprimă într-un mod subtil ideile despre lumea înconjurătoare și relația omului cu aceasta.

În concluzie, „Rondelul lucrurilor” este o poezie plină de frumusețe și sensibilitate, alcătuită din imagini ale naturii care sugerează o simbioză între om și lumea înconjurătoare.

Informatii aditionale Alexandru Macedonski

Alexandru Macedonski a fost un poet şi prozator, dramaturg, șef de cenaclu literar, publicist român. Poezia lui Macedonski este eclectică, are elemente împrumutate de la parnasianism, simbolism, sau romantism. Afla mai multe despre autor.