Alexandru-Macedonski

Un fapt interesant despre poezia „Rondelul florilor de lună” este că aceasta a fost interpretată într-un mod inedit de cântărețul român Gabriel Dorobanțu. În anul 1985, Gabriel Dorobanțu a lansat un album intitulat „Florile dalbe”, care conținea o piesă cu același nume, inspirată de poezia „Rondelul florilor de lună” a lui Alexandru Macedonski.

Melodia a fost compusă de către muzicianul Dan Dimitriu și a fost interpretată de către Gabriel Dorobanțu într-un stil pop-rock, cu un aranjament muzical modern și vibrant. Această adaptare inedită a poeziei lui Alexandru Macedonski a reușit să aducă un omagiu emoționant și inovativ poeziei românești și a demonstrat impactul puternic pe care aceste poezii îl au în cultura și arta românească.


Flori de lună ce s-agaţă
Schimbă apa în brocart;
Printre frunze prinde viaţă
Câte-un cântec de Mozart.

Spre Saint-Cloud, ce doarme-n faţă,
Val de val se duce spart;
Flori de lună ce s-agaţă
Schimbă apa în brocart.

Peste-a Senei verde faţă
Dulci şi lungi fiori se-mpart,
Şi de ţărmi ce se răsfaţă,
Când corăbii se despart,
Flori de lună se agaţă.

Rezumat extins la poezia Rondelul florilor de lună de Alexandru Macedonski

„Rondelul florilor de lună” este o poezie scrisă de Alexandru Macedonski și publicată în volumul său „Flori sacre” în anul 1893. Poezia este o meditație asupra frumuseții și trecerii efemere a vieții, sugerând că totul este trecător și că singura cale de a trăi cu adevărat este să ne bucurăm de frumusețea momentului prezent.

Poezia începe cu o descriere a florilor de lună și sugerează astfel că acestea sunt o modalitate de a înțelege frumusețea și trecerea efemeră a vieții. Alexandru Macedonski descrie delicatetea florilor de lună și sugerează că acestea sunt o metaforă pentru fragilitatea și efemeritatea existenței umane.

În versurile ce urmează, autorul vorbește despre modul în care viața se scurge, trecând ca un vis sau ca o umbră pe pământ. El sugerează că timpul este o forță puternică și inevitabilă, care ne face să ne simțim vulnerabili și neînsemnați.

Autorul vorbește, de asemenea, și despre modul în care frumusețea este o modalitate de a trăi cu adevărat și de a ne bucura de momentul prezent. El sugerează că frumusețea este o modalitate de a ne conecta cu lumea și cu natura și de a trăi cu inima deschisă și cu mintea înțeleaptă.

În ultima parte a poeziei, Alexandru Macedonski vorbește despre modul în care frumusețea poate fi găsită în lucrurile simple și că singura cale de a trăi cu adevărat este să ne bucurăm de frumusețea momentului prezent. El sugerează că viața este trecătoare și că singura modalitate de a o trăi cu adevărat este să fim prezenți și să ne bucurăm de fiecare moment.

În concluzie, „Rondelul florilor de lună” este o poezie profundă și emoționantă, care exprimă fragilitatea și efemeritatea vieții, dar și frumusețea și valoarea momentului prezent. Folosind imagini sugestive și o limbă plină de farmec, Alexandru Macedonski reușește să transmită emoția și intensitatea frumuseții și trecerii efemere a vieții, făcând din această poezie un imn al valorii vieții și al importanței de a trăi fiecare moment la maximum.

Informatii aditionale Alexandru Macedonski

Alexandru Macedonski a fost un poet şi prozator, dramaturg, șef de cenaclu literar, publicist român. Poezia lui Macedonski este eclectică, are elemente împrumutate de la parnasianism, simbolism, sau romantism. Afla mai multe despre autor.