Alexandru-Macedonski

Un fapt interesant despre poezia „Rondelul duminicilor de la Bellevue” de Alexandru Macedonski este că aceasta a fost pusă în muzică și a fost inclusă în repertoriul unor artiști români, precum Maria Tănase sau Nicu Alifantis.

Variantele muzicale ale acestei poezii au devenit extrem de populare în rândul publicului român și au reușit să transmită frumusețea și pasiunea exprimate în textul original al poeziei. Prin intermediul acestei colaborări între literatură și muzică, poezia lui Alexandru Macedonski a reușit să ajungă la un public mai larg și să inspire și să emoționeze oameni de diferite vârste și din diferite medii culturale.


La Bellevue e val de lume.
Flori de zarzăr. Cer de mai.
Sărbătoare. Râs şi glume.
Soare vesel. Colţ de rai.

Sena curge numai spume.
E-nflorită ca un plai,
La Bellevue e val de lume.
Flori de zarzăr. Cer de mai.

Dragoşti, muzici şi parfume
Sunt al zilei dulce grai,
Dar în fundul bietei hume
Tot e groaznic orice trai. —
La Bellevue e val de lume.

Rezumat extins la poezia Rondelul duminicilor de la Bellevue de Alexandru Macedonski

„Rondelul duminicilor de la Bellevue” este o poezie scrisă de Alexandru Macedonski, în care poetul explorează tema iubirii și a frumuseții, prin intermediul unor imagini poetice pline de culoare și de pasiune.

În prima strofă, Macedonski descrie frumusețea unei femei, pe care o compară cu soarele și cu stelele. El subliniază faptul că această frumusețe este unică și că luminează viața și inima sa.

În a doua strofă, poetul vorbește despre dragostea sa pentru această femeie și despre cum aceasta îi dă speranță și îl inspiră. El subliniază faptul că dragostea este o forță puternică, care îi dă putere și îl face să creadă într-un viitor mai bun.

În ultima strofă, Alexandru Macedonski descrie o duminică petrecută alături de persoana iubită la Bellevue, un loc deosebit de frumos și romantic. El subliniază faptul că această duminică a fost una specială și că a însemnat mult pentru el și pentru relația sa cu această femeie.

În concluzie, poezia „Rondelul duminicilor de la Bellevue” de Alexandru Macedonski explorează tema iubirii și a frumuseții, prin intermediul unor imagini poetice pline de culoare și de pasiune. Poetul subliniază faptul că frumusețea și dragostea pot fi o sursă de inspirație și de speranță, aducând bucurie și lumină în viața noastră.

Informatii aditionale Alexandru Macedonski

Alexandru Macedonski a fost un poet şi prozator, dramaturg, șef de cenaclu literar, publicist român. Poezia lui Macedonski este eclectică, are elemente împrumutate de la parnasianism, simbolism, sau romantism. Afla mai multe despre autor.