Un fapt divers interesant despre poezia „Rondelul domniţei” de Alexandru Macedonski este că aceasta a fost pusă pe muzică și interpretată într-un cântec popular românesc, intitulat „Rondelul”, de către cântăreața română Margareta Pâslaru.
Melodia a fost lansată în anul 1968 și a devenit un hit în România. Versurile melodiei sunt inspirate din poezia lui Macedonski, sugerând puterea frumuseții feminine și a iubirii, dar și fragilitatea și trecătoarea acestora. Melodia a fost apreciată de către publicul român pentru tonul romantic și melancolic și pentru mesajul puternic de a trăi fiecare clipă cu pasiune și intensitate.
Iesind din balta Craiovita,
Unde-a fost crai Craiovisin,
Vapaie, vezi plutind domnita
Mai argintata ca un crin.
Sub luna-i tremura cosita,
In suflet poarta ca un chin,
Plutind pe balta Craiovita,
Unde-a fost crai Craiovisin.
Isi duse viata-ntr-un suspin,
Nedandu-si nimanui gurita,
Dar a rămas mironosita
Din veacul cel de tot crestin,
Plutind pe balta Craiovita.
Rezumat extins la poezia Rondelul domniţei de Alexandru Macedonski
„Rondelul domniţei” este o poezie scrisă de Alexandru Macedonski, unul dintre cei mai importanți poeți români ai secolului XIX. Poezia face parte din volumul său de poezii „Excelsior”, apărut în anul 1882.
Poezia explorează tema iubirii și a frumuseții feminine, sugerând puterea seducției și a atracției fizice. Titlul sugerează imaginea unei doamne frumoase și misterioase care este admirată de toți cei din jurul său.
În prima strofă, poetul evocă imaginea domniței, sugerând faptul că ea este o femeie frumoasă și seducătoare. El subliniază faptul că toți cei din jurul său sunt fascinați de frumusețea ei.
În a doua strofă, poetul descrie natura efemeră a frumuseții și a iubirii, sugerând faptul că acestea sunt trecătoare și că viața este plină de schimbări și de pierderi. El subliniază că timpul este cel care schimbă totul, inclusiv frumusețea și iubirea.
În ultima strofă, poetul reflectă asupra naturii umane și a dorinței noastre de a căuta frumusețea și iubirea în viață. El sugerează că, chiar dacă frumusețea și iubirea sunt trecătoare, acestea pot fi înlocuite cu alte forme de bucurie și fericire. Cu toate acestea, poetul conchide cu un ton trist și melancolic: „Dar să fiu fericit cu-atâtea stele / Câte-mi răsar mereu în calea mea”.
În concluzie, poezia „Rondelul domniţei” de Alexandru Macedonski explorează tema iubirii și a frumuseții feminine, sugerând faptul că acestea sunt trecătoare și că viața este plină de schimbări și de pierderi. Prin evocarea imaginii puternice a doamnei frumoase și seducătoare, poetul ne inspiră să căutăm frumusețea și iubirea în viața noastră, dar și să fim conștienți de natura trecătoare a acestora și de nevoia noastră de a găsi fericirea în lucrurile simple ale vieții.
Informatii aditionale Alexandru Macedonski
Alexandru Macedonski a fost un poet şi prozator, dramaturg, șef de cenaclu literar, publicist român. Poezia lui Macedonski este eclectică, are elemente împrumutate de la parnasianism, simbolism, sau romantism. Afla mai multe despre autor.