Alexandru-Macedonski

Un fapt divers interesant despre poezia „Rondelul crinilor” de Alexandru Macedonski este că aceasta a fost inspirată de o femeie reală pe nume Alexandrina Cernovodeanu, care a fost iubita poetului. Se spune că Alexandrina era o femeie frumoasă și sensibilă, care a inspirat multe dintre poeziile lui Macedonski, inclusiv „Rondelul crinilor”.

De-a lungul timpului, poezia a devenit una dintre cele mai cunoscute și mai apreciate poezii de dragoste ale literaturii românești, fiind recunoscută pentru eleganța și frumusețea versurilor sale. Ea a fost inclusă în numeroase antologii de poezie și a fost tradusă în mai multe limbi străine.

Poemul a inspirat, de asemenea, artiști și muzicieni din întreaga lume, care au creat opere de artă și compoziții muzicale pe baza lui. Printre aceștia se numără compozitorul român George Enescu, care a compus o suită de cântece inspirată de poezia „Rondelul crinilor”.


In crini e betia cea rara:
Sunt albi, delicati, subtiratici.-
Potirele lor au fanatici-
Argint din a soarelui para.

Desi, când atinsi sunt de vara,
Mor palcuri sau mor singuratici,
In crini e betia cea rara:
Sunt albi, delicati, subtiratici.

In moartele vremi, mă-mbatara,
Când fragezi, si primavarateci,
In ei mă sorbira, extatici,
Si pe aripi de rai mă purtara
In crini e betia cea rara.

Rezumat extins la poezia Rondelul crinilor de Alexandru Macedonski

Poezia „Rondelul crinilor” de Alexandru Macedonski este un poem de dragoste care explorează tema frumuseții și a puterii iubirii. Poemul sugerează că iubirea poate fi o forță divină care poate schimba cursul istoriei și poate inspira marile realizări ale umanității.

Poezia începe prin descrierea frumuseții și delicateții crinilor, sugerând că aceștia reprezintă perfecțiunea și puritatea. Macedonski subliniază frumusețea și puterea naturii, sugerând că aceasta este o sursă de inspirație pentru iubirea și creativitatea umană.

Mai apoi, poetul sugerează că iubirea este o forță divină care poate schimba cursul istoriei și poate inspira marile realizări ale umanității. El subliniază puterea și importanța iubirii, sugerând că aceasta poate fi o forță care să îndrepte neputințele și greșelile oamenilor și să îi inspire să atingă perfecțiunea.

În final, Macedonski exprimă dorința de a păstra vie iubirea și frumusețea, sugerând că acestea sunt cele mai prețioase lucruri pe care le putem avea în viață. El subliniază importanța iubirii și a frumuseții, sugerând că acestea sunt cele mai prețioase lucruri pe care le putem avea în viață.

În ansamblu, poezia „Rondelul crinilor” este un poem de dragoste care explorează temele frumuseții și a puterii iubirii. Ea subliniază frumusețea și puterea naturii, sugerând că aceasta poate fi o sursă de inspirație pentru iubirea și creativitatea umană. Prin versurile sale elegante și poetice, poemul evidențiază talentul și geniul literar al lui Alexandru Macedonski, fiind un exemplu notabil de artă poetică și de meditație asupra iubirii și frumuseții.

Informatii aditionale Alexandru Macedonski

Alexandru Macedonski a fost un poet şi prozator, dramaturg, șef de cenaclu literar, publicist român. Poezia lui Macedonski este eclectică, are elemente împrumutate de la parnasianism, simbolism, sau romantism. Afla mai multe despre autor.