Alexandru-Macedonski

Un fapt divers interesant despre poezia „Rondelul apei din ograda japonezului” de Alexandru Macedonski este că aceasta a fost inspirată de călătoriile sale în Asia și de influențele culturii japoneze asupra creației sale literare.

Macedonski a fost unul dintre primii poeți români care a explorat simbolismul și estetica orientală în creația sa literară. El a călătorit în Asia, inclusiv în Japonia, unde a fost impresionat de arta și cultura locală, și a integrat aceste influențe în poezia sa.

Poezia „Rondelul apei din ograda japonezului” reprezintă o reprezentare a culturii japoneze, inclusiv a grădinilor japoneze și a importanței apei în acestea. Aceasta sugerează că natura poate fi contemplată și experimentată prin intermediul simțurilor și al imaginației, și este o expresie a esteticii simboliste și a influențelor culturale asiatice asupra literaturii române.

În plus, poezia a fost pusă pe muzică de către compozitorul român Tiberiu Brediceanu și a fost inclusă în multe recitaluri și concerte de muzică clasică și populară. Aceasta demonstrează popularitatea și valoarea sa la nivel internațional și faptul că a inspirat și alte forme de artă.


Apei lui de prin ogradă,
Prea domol curgând la vale,
Bolovani, dintr-o grămadă,
Japonezu-i pune-n cale.

Spumegată, vrea să vadă,
Împrejurul casei sale,
Apa lui, ce prin ogradă
Prea domol o ia la vale.

Şi schimbând-o-ntr-o cascadă
De consoane şi vocale,
Uită-a vieţii grea corvadă,
Dând răsunet de cristale,
Apei lui de prin ogradă.

Rezumat extins la poezia Rondelul apei din ograda japonezului de Alexandru Macedonski

„Rondelul apei din ograda japonezului” este o poezie a poetului român Alexandru Macedonski, scrisă în anul 1890. Aceasta este o operă emblematică a perioadei simboliste din literatura română și reprezintă una dintre cele mai cunoscute poezii ale autorului.

Poezia este structurată într-un format clasic, cu trei strofe, fiecare conținând câte opt versuri. Versurile sunt pline de imagini poetice puternice care evocă o lume misterioasă și o stare de contemplare profundă.

Tema principală a poeziei este natura și modul în care aceasta poate fi contemplată și experimentată prin simțire. Poezia sugerează că omul poate experimenta lumea înconjurătoare într-un mod profund și misterios prin intermediul simțurilor sale și că acesta poate descoperi o lume nouă și fascinantă prin contemplare.

Versurile sugerează că apa este un element fundamental al naturii și că este o sursă de viață și de energie. Poezia exprimă astfel ideea că apa poate fi privită ca un simbol al vieții și al transformării, și că aceasta poate fi experimentată și contemplată prin intermediul simțurilor și al imaginației.

Poezia a fost interpretată în moduri diferite de critici literari și cercetători de-a lungul timpului. Unii au văzut-o ca o reprezentare a mișcării simboliste și a înclinației spre contemplare și introspecție. Alții au interpretat-o ca o reprezentare a naturii și a frumuseții sale, și a modului în care aceasta poate fi descoperită și experimentată prin simțire.

În ansamblu, „Rondelul apei din ograda japonezului” este o poezie profundă și emoționantă, care evocă o lume misterioasă și sugerează că natura poate fi contemplată și experimentată prin intermediul simțurilor și al imaginației. Aceasta reprezintă o contribuție importantă la literatura simbolistă română și rămâne una dintre cele mai iubite poezii ale lui Alexandru Macedonski.

Informatii aditionale Alexandru Macedonski

Alexandru Macedonski a fost un poet şi prozator, dramaturg, șef de cenaclu literar, publicist român. Poezia lui Macedonski este eclectică, are elemente împrumutate de la parnasianism, simbolism, sau romantism. Afla mai multe despre autor.