Adrian-paunescu

Un fapt divers interesant despre poezia „Romanță în trestie” de Adrian Păunescu este că aceasta a fost tradusă în mai multe limbi străine, printre care engleză, franceză, spaniolă și germană. Traducerea poeziei a ajutat la promovarea literaturii românești în străinătate și a oferit publicului internațional posibilitatea de a se conecta cu mesajul poetului referitor la frumusețea și importanța naturii. De asemenea, adaptările și interpretările muzicale ale poeziei în limbi străine au ajutat la popularizarea mesajului poeziei și la creșterea influenței culturale a literaturii românești în lume.


Trestia pe baltă bate tremurat,
Se aude trenul dinspre Calafat,
Neştiute păsări saltă peste noi,
Cum, chemat de tine, morţii mă-ncovoi.
 
Te iubesc în umbra unui fraged vrej,
Greierii în scocul Dunării sunt treji,
Cad şi plâng asupră-ţi ca un trunchi din trunchi
Şi mai simt ţărâna caldă sub genunchi.
 
Prin pustiul mare, mai era un mânz
Injectat de-alarma trenului de prânz,
Balta e arată, fără spor, de peşti,
Eu pe nevăzute aflu unde eşti.
 
Din gorgane tulburi, apă caldă sorb
Şi turbat asupră-ţi cad ca omul orb.
Vai! pe-aici porumbul s-a făcut kaki
Dintre baionete te voi mai iubi.
 
Vreau să-ţi spun în clipa, când te-am şi chemat,
Că mă fac statuie înspre Calafat,
Dunărea să treacă sub călcâiul meu
Şi de cerul lumii greu să-mi fie, greu.
 
Printr-un sânge teafăr apei să mă scurg,
Trenul să mă taie, fluierat chirurg,
Mă ridic din balta numai trestiiş,
Mai şoptesc prin vrejuri: unde nimerişi?
 
Leneş merge trenul înspre Calafat,
Răscolind ţărâna unde te-am culcat.
Se vor face pepeni şi se vor fi copt
Când îi va atinge noaptea unui moft.
 
Trestia pe baltă, Dunărea în peşti.
Dulcea mea iubită, unde te găseşti?
Te cuprinde flora tulburelui mal
Astăzi pe planetă totu-i mondial.
 
Şi te-ntreb: ce este pe pământ în rest
Dacă noi stăm plută pe-acest straniu vest?
Dacă ei porniră sumbrul lor război
Când stăteam în vrejuri, astăzi, amândoi?
 
Vai de-acel mecanic şi maşina sa,
Ce din ordin, mâine, ne va şi călca,
Curioşii lumii vor bârfi obscen
Deraierea unui plin de moarte tren.
 
Trestia pe baltă bate tremurat
Se aude trenul dinspre Calafat.

Rezumat extins la poezia Romanţă în trestie de Adrian Păunescu

Poezia „Romanță în trestie” de Adrian Păunescu este o creație lirică care celebrează frumusețea și misterul naturii și subliniază legătura dintre om și natură. Prin intermediul versurilor sale, Păunescu exprimă o profundă admirație pentru frumusețea și diversitatea lumii naturale și subliniază importanța conectării umane cu mediul natural.

Poezia începe cu o descriere poetică a naturii, în special a trestiei, simbol al naturii sălbatice și misterioase. De-a lungul poeziei, Păunescu evocă sentimentul de admirație și uimire pe care îl simte în fața frumuseții naturii și subliniază legătura spirituală dintre om și natură.

În partea a doua a poeziei, poetul explorează tema dragostei și a iubirii reciproce, subliniind importanța înțelegerii și a conectării emoționale dintre parteneri. De-a lungul poeziei, Păunescu exprimă speranța că iubirea poate fi o forță care ne poate ajuta să ne conectăm mai profund cu lumea naturală și să trăim în armonie cu ea.

În final, poetul subliniază importanța frumuseții și diversității lumii naturale și exprimă speranța că oamenii vor reuși să păstreze echilibrul și armonia dintre om și natură.

Prin intermediul acestei poezii, Adrian Păunescu celebrează frumusețea și misterul naturii și subliniază importanța conectării umane cu mediul natural. Poezia este o lucrare lirică valoroasă pentru literatura română și reprezintă un mesaj important de iubire și respect față de natură.

Un fapt divers interesant despre poezia „Romanță în trestie” este că aceasta a fost adaptată și pusă pe muzică de către mulți artiști români, precum Mirabela Dauer sau Holograf. Melodia a devenit populară în anii ’80 și ’90 și a ajutat la popularizarea și difuzarea mesajului poeziei lui Păunescu. Adaptările muzicale ale poeziei „Romanță în trestie” au avut un impact puternic asupra culturii populare românești și au ajutat la promovarea literaturii românești în întreaga lume.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.