vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Romanță II” de Vasile Alecsandri este că aceasta a fost compusă în perioada când poetul era îndrăgostit de o femeie numită Maria. Se spune că Maria a fost inspirația pentru multe dintre poeziile romantice ale lui Alecsandri, inclusiv „Romanță II”.

De asemenea, poezia „Romanță II” a fost pusă în muzică de compozitorul român George Grigoriu și a devenit o melodie populară interpretată de mulți artiști și interpreți de muzică ușoară din România. Melodia a fost lansată pentru prima dată în anul 1965 și a rămas una dintre cele mai iubite și cunoscute romanțe românești.

În plus, poezia a fost tradusă în mai multe limbi străine, printre care engleza, franceza și spaniola, consolidând astfel popularitatea sa în rândul cititorilor de literatură universală.

În concluzie, poezia „Romanță II” de Vasile Alecsandri este o creație poetică extrem de iubită și apreciată de publicul din România și din alte țări vorbitoare de limbă română. Poezia este considerată un simbol al romantismului și al iubirii și a inspirat multe alte creații literare și muzicale.


Draga mea, a noastră viaţă
E ca pomul cu verdeaţă
Ce dă umbră, ce dă flori
Tinerilor călători.
 
Draga mea, amoru-n viaţă
E ca dulcea cântăreaţă
Ce se-ngână cu-al ei dor
Sus, în pomul roditor.
 
Draga mea, amor şi viaţă
Simt a iernii rece gheaţă.
Omul merge la mormânt,
Pomul cade pe pământ.
 
Dar cât le rămâne viaţă
Tot suspină cu dulceaţă
Suvenirul scump în om,
Păsărica dulce-n pom.

Rezumat extins la poezia Romanţă II de Vasile Alecsandri

„Romanță II” este o poezie romantică scrisă de Vasile Alecsandri, care descrie frumusețea naturii și dragostea ca o experiență profundă și emoționantă.

Poezia începe cu o descriere a frumuseții naturii, cu copacii înfloriți și cu soarele care strălucește. Poetul compară natura cu o femeie frumoasă, sugerând că cele două sunt la fel de delicate și pline de viață.

Pe măsură ce poezia avansează, poetul își îndreaptă atenția spre persoana iubită și descrie experiența de a fi îndrăgostit ca fiind o stare de extaz și fericire. El sugerează că dragostea este un sentiment care ne poate umple viața cu fericire și înțeles.

În final, poetul subliniază importanța naturii și a dragostei în viața noastră și sugerează că frumusețea lor poate fi o sursă de inspirație și de înțelegere a lumii.

În ansamblu, „Romanță II” este o poezie care celebrează frumusețea naturii și puterea dragostei în viața noastră. Poezia sugerează că natura și dragostea sunt două forțe puternice care ne pot inspira și ne pot da înțeles și fericire în viața noastră.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.