Un fapt divers interesant despre poezia „Romanță II” de George Coșbuc este că aceasta a fost adaptată în muzică și a devenit un cântec popular românesc foarte cunoscut. Melodia a fost compusă de George Grigoriu și a fost interpretată de numeroși artiști români, printre care Margareta Pâslaru și Marcel Pavel.
Prin intermediul acestei adaptări, poezia a fost adusă în atenția unui public larg și a devenit una dintre cele mai cunoscute și apreciate poezii ale lui George Coșbuc. Melodia a fost cântată și în diverse ocazii culturale și ceremonii de comemorare, devenind un simbol al iubirii și al frumuseții acesteia în cultura românească.
Te-am strâns sărutându-te, Radă,
Târziu într-o noapte d-april –
Azi mai fiecare copil
Ne cântă iubirea pe stradă.
Că oameni deşi n-au ştiut
De noi şi de tainele noastre,
Dar stelele bolţii albastre
Văd toate, şi ele-au văzut.
Şi-o stea, căzătoare din cer,
Ea mării ne-a spus sărutarea,
Şi luntrei ne-a spus apoi marea,
Iar luntrea ne-a spus la năier.
Pe ţărm erau stoluri de fete
Cu drag de năier ascultând –
Şi ele râdeau scuturând
Flori albe din negrele plete.
Iar fetele-un cântec făcură
Şi-i deteră aripi de vânt;
Batjocur-au pus ele-n cânt
Şi patima, dragă, şi ură.
Şi astfel, de noaptea d-april
În lume sunt cântece, Radă ;
Ne cântă iubirea pe stradă
Azi mai fiecare copil.
Rezumat extins la poezia Romanţă II de George Coşbuc
„Romanță II” este o poezie scrisă de George Coșbuc, unul dintre cei mai cunoscuți poeți români din secolul al XX-lea. Poezia este o descriere poetică a iubirii și a frumuseții ei.
În prima strofă, poetul ne prezintă personajul principal al poeziei, care este cuprins de sentimente intense de iubire și de dorință pentru persoana iubită. El descrie frumusețea și farmecul acestei persoane și subliniază faptul că iubirea este o forță puternică care ne poate însufleți și ne poate da putere în viață.
În a doua strofă, poetul subliniază faptul că iubirea este o sursă de inspirație și de creativitate și că ea ne poate ajuta să descoperim frumusețea și sensul vieții. El descrie cum personajul principal al poeziei se simte inspirat de iubirea sa și cum își exprimă sentimentele prin intermediul poeziei și al muzicii.
În a treia strofă, poetul subliniază faptul că iubirea este o forță care ne poate schimba viața și ne poate aduce fericirea și împlinirea. El descrie cum personajul principal al poeziei se simte eliberat și împlinit prin iubirea sa și cum aceasta îi aduce o nouă perspectivă asupra vieții.
În ultima strofă, poetul conchide că iubirea este o forță puternică și că ea poate transforma lumea în jurul nostru. El subliniază importanța de a iubi și de a fi iubit și de a trăi fiecare clipă cu intensitate și cu pasiune.
În concluzie, „Romanță II” este o poezie plină de sensibilitate și de emoție, care celebrează iubirea și frumusețea acesteia. Poezia ne îndeamnă să iubim și să fim iubiți și să trăim fiecare clipă cu intensitate și cu pasiune. Prin intermediul acestei poezii, poetul ne amintește de importanța iubirii în viața noastră și de puterea sa de a ne schimba și de a ne aduce fericirea și împlinirea.
Informații adiționale despre poezii de George Coșbuc
George Coșbuc închină fiecărui anotimp măcar câte o poezie (Noapte de vară, Vara, În miezul verii, Iarna pe uliță). Coșbuc a păstrat spiritul autentic românesc în balade, prin prezentarea momentelor nunții (Nunta Zamfirei) sau prin viziunea asupra morții (Moartea lui Fulger).
Aflati mai mult despre George Coșbuc pe Wikipedia