George Toparceanu

Un fapt interesant despre poezia „Ripostă” de George Topârceanu este că aceasta a fost scrisă ca o reacție la critica literară a poeziei sale, ceea ce arată că autorul a simțit nevoia de a-și apăra poezia și de a-și exprima dezacordul față de limitele impuse de anumite subiecte și teme în literatură.

Această atitudine a lui Topârceanu este un exemplu al modului în care poezia poate fi folosită pentru a exprima opinii și sentimente personale și pentru a critica anumite aspecte ale societății și culturii.


Vrei să mă spânzuri, vasăzică?…
Când te-am citit, în adevăr,
Îţi dau cuvântul că de frică
Mi s-a zbârlit un fir de păr!

Cum? Ţi-a venit aşa, deodată,
Netam-nesam?
Păreai un om cu judecată –
La asta nu mă aşteptam.

Te-ai supărat şi-ţi pare rău
Că-s încă viu?
Păcat că eşti de la Tazlău,
Păcat că trebuie să-ţi scriu!

Dar asta-i datoria mea:
Să dau cu zacherlină-n proşti.
Talent avem – o recunoşti.
Atunci, păzea!

Păzea, să nu dai de ruşine,
Să nu te strâng într-un sonet.
Să nu te spânzur eu pe tine
De-un epitet!

Păzea, că muza mi-i fecundă
Şi când te-oi prinde nu te scap:
Cu şapte rime pe secundă
Îţi dau la cap!

Păzea, să nu te-aştern pe-o filă
Şi-n roca unui vers masiv
Să te-ncrustez definitiv
Ca pe-o fosilă!

Păzea, să nu-ţi înfig în coastă
O epigramă ca un cui.
Să-ţi sparg în cap o odă proastă,
Să faci cucui!

Să nu-ţi arunc în ochi o stanţă
Cu versuri mici,
Să nu te ard de la distanţă
C-un hexametru ca un bici!

Şi-apoi, în hazul galeriei,
C-un vers subţire ca un ac,
Pe frontispiciul Veşniciei
Să te fixez ca pe-un gândac!

Rezumat extins la poezia Ripostă de George Topârceanu

„Ripostă” este o poezie de George Topârceanu în care autorul își exprimă dezacordul cu unii critici literari care îl acuză că nu se concentrează destul de mult pe subiectul „național” și „patriotic” în poezia sa.

În prima strofă, poetul subliniază că a alege subiecte „naționale” și „patriotice” în poezia sa nu este singura cale de a fi considerat un poet bun și că ar trebui să existe loc și pentru alte teme și subiecte în poezie.

În a doua strofă, autorul critică lipsa de imaginație a criticilor literari care consideră că un poet trebuie să scrie numai despre subiecte specifice naționale și că acesta este un indicator al valorii poetice.

În a treia strofă, poetul subliniază importanța libertății de exprimare și de creativitate în poezie și sugerează că aceasta este ceea ce ar trebui să conteze cu adevărat în evaluarea poeziei.

În final, Topârceanu concluzionează că poezia nu ar trebui să fie limitată de subiecte și teme specifice, ci ar trebui să fie o formă de exprimare liberă și creativă, și că valorile poetice ar trebui să fie determinate de talentul, originalitatea și puterea expresivă a unui poet, nu de subiectul sau tema pe care o alege să o abordeze.

În general, poezia „Ripostă” de George Topârceanu subliniază importanța libertății de exprimare și de creativitate în poezie și critică ideea că poeții ar trebui să scrie numai despre subiecte specifice naționale sau patriotice. Autorul subliniază importanța talentului și a originalității în evaluarea poeziei și sugerează că poezia ar trebui să fie o formă liberă și creativă de exprimare, nu limitată de anumite subiecte sau teme.

Informații adiționale despre poezii de George Topârceanu

Debutează încă din liceu, la 19 ani. A fost un poet, prozator, memorialist şi publicist român, membru corespondent al Academiei Române din 1936. Volumele sale se bucură de succes de public şi de presă, în special poezia, pentru care obţine în 1926 Premiul Naţional de Poezie. Vezi aici toate operele sale.

Citește tot despre George Topârceanu pe Wikipedia.