George Cosbuc

Un fapt divers interesant despre poezia „Regele Pontului” de George Coșbuc este că aceasta a fost inspirată de mitul grec al lui Medeea și Iason, care se referă la puterea și ambiguitatea umană. În mit, Medeea îl ajută pe Iason să obțină Lâna de Aur, dar apoi își pierde mintea și îi ucide pe copiii lor, din cauza geloziei și a durerei provocate de trădarea lui Iason.

George Coșbuc a utilizat această poveste ca sursă de inspirație pentru poezia sa, în care a explorat tema puterii și a ambiguității umane. De asemenea, poetul a fost inspirat de frumusețea naturală a regiunii Pontului, care a jucat un rol important în crearea atmosferei poetice din poezie.

„Regele Pontului” a fost una dintre cele mai apreciate poezii ale lui George Coșbuc și a fost inclusă în multe antologii și manuale școlare. Ea a fost interpretată și adaptată în diferite forme artistice, cum ar fi muzica sau teatrul, fiind considerată o operă literară emblematică a culturii române.

În plus, poezia subliniază importanța păstrării valorilor și a frumuseții naturale, sugerând că acestea pot oferi puterea și inspirația de care avem nevoie pentru a ne depăși momentele dificile și a ne face să ne simțim împliniți și fericiți. Această temă a devenit un motiv recurent în literatura și cultura română, iar poezia „Regele Pontului” a reușit să transmită un mesaj profund și universal despre viață și despre puterea umană.


Aproape de strâmbele maluri
Corabia-n fugă trecea,
Cântau despicatele valuri,
Cântau şi matrozii pe ea.
 
Iar noaptea şi marea-mpreună
Făceau armonie deplin –
Pe ape lucire de lună
Şi pace-n văzduhul senin.
 
Trezit de puterea cântării,
Aude, tresare prin somn
Din groapă-i, pe marginea mării,
Puternicul Schiţiei domn.
 
Încet se ridică-ntr-o mână,
Se uită pe mare mirat;
Cărunta lui barbă bătrână
Îi umple tot pieptul cel lat.
 
Furtunile mării grozave
Urlat-au, cu trăsnet trecând,
Şi valuri, şi bârne de nave
Trosnit-au pe groapă-i căzând,
 
Şi neamuri străine trecură
Pe-acolo, cu vuiete mari:
Pe groapa lui corturi făcură
Şi-altare drumeţii barbari.
 
El însă-ntre dune pierdute
Somn fără curmare şi greu
Dormit-a! de treizeci de sute
De ani el dormit-a mereu!
 
Şi-acum îl deşteapt-o cântare,
Un plânset de glasuri ce pier.
Se uită de-a lungul pe mare
LA navă, la maluri, la cer,
 
La lună cum albă străluce,
Şi-i pare că n-o mai văzu,
Şi-i pare că aminte-şi aduce
De-o lume uitată, ce fu.
 
O rază din vremile-apuse
E cântecul celor ce trec:
Odată şi dânsul îl ştiuse,
Copil al pământului grec.
 
Şi vesel, ca valul şi vântul,
Cântându-l, pe mare-a trecut,
Uitatu-l-a însă-n pământul
Acelor ce domn l-au făcut!
 
De ce şi-a pierdut el viaţa
Cu taberi pe şesuri, cu oşti?
Eu, mare, ţi cunosc ţie faţa,
Tu, mare, tu nu mă cunoşti!
 
De ce-a alergat el prin lume
Cătând şi mărire şi-averi?
Lăsat-a prin veacuri vrun nume?
Şi parc-au fost toate ca ieri!
 
Copil el să fie-acum iarăşi
Pe ionice maluri, sărac,
S-alerge cu dragii tovarăşi,
Să vânture lumea pe plac!
 
Dar nava se duce, se duce
Dincolo de albastrul orizont,
Tot Pontul de lună străluce
Şi-un rege se plânge pe Pont.

Rezumat extins la poezia Regele Pontului de George Coşbuc

„Regele Pontului” este o poezie scrisă de George Coșbuc, care explorează tema puterii și a ambiguității umane într-un mod poetic și plin de substanță.

Poezia începe cu o descriere a naturii și a frumuseții Pontului, care separă două lumi și care este guvernată de un rege puternic. Coșbuc sugerează că puterea regeleui este atât o binecuvântare cât și o blestemare, subliniind complexitatea ambiguității umane și a deciziilor pe care le facem.

Autorul explorează apoi tema sacrificiului și a pierderii, sugerând că puterea și dorința de a controla pot duce la consecințe dureroase. Coșbuc sugerează că, uneori, pentru a obține ceva, trebuie să facem alegeri dificile, care pot avea efecte negative asupra noastră și a celor dragi.

În final, autorul subliniază importanța păstrării valorilor și a frumuseții naturale, sugerând că acestea sunt lucrurile care ne pot da puterea de a trece peste momentele dificile și de a ne face să ne simțim împliniți și fericiți.

„Regele Pontului” este o poezie profund emoționantă și poetică, care explorează tema puterii și a ambiguității umane într-un mod sensibil și plin de înțelesuri. George Coșbuc reușește să transmită cititorului o imagine puternică a naturii și a puterii umane, subliniind importanța păstrării valorilor și a frumuseții naturale în relațiile umane.

Poezia a devenit una dintre cele mai cunoscute și apreciate creații literare ale literaturii române, fiind inclusă în multe antologii și manuale școlare. Ea a fost interpretată și adaptată în diferite forme artistice, cum ar fi muzica sau teatrul, fiind considerată una dintre cele mai importante creații literare ale lui George Coșbuc și o operă literară emblematică a culturii române.

Informații adiționale despre poezii de George Coșbuc

George Coșbuc închină fiecărui anotimp măcar câte o poezie (Noapte de varăVaraÎn miezul veriiIarna pe uliță). Coșbuc a păstrat spiritul autentic românesc în balade, prin prezentarea momentelor nunții (Nunta Zamfirei) sau prin viziunea asupra morții (Moartea lui Fulger). 

Aflati mai mult despre George Coșbuc pe Wikipedia