Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt interesant despre poezia „Reaprindeţi candela” de Grigore Vieru este că aceasta a fost scrisă într-un moment crucial din istoria Republicii Moldova. În anii ’90, țara a trecut printr-un proces de tranziție politică și economică, iar mulți oameni au simțit că nu mai există nicio speranță pentru viitor.

Poezia lui Vieru a devenit un simbol al speranței și al lumii în acele vremuri dificile. Ea a oferit oamenilor un mesaj de iubire, încredere și speranță, și i-a încurajat să continue să lupte pentru un viitor mai bun.

De asemenea, este interesant de menționat faptul că poezia „Reaprindeţi candela” a fost setată pe muzică și a devenit un cântec popular în Republica Moldova. Cântecul a fost interpretat de mulți artiști și a devenit un simbol al speranței și al iubirii pentru țară.


Reaprindeţi candela-n căscioare
Lângă busuiocul cel mereu—
Degerat la mâni şi la picioare
Se întoarce-acasă Dumnezeu.

Doamne,Cel din slăvi creştine,
Ce păcate oare-ai săvârşit
Că te-au dus acolo si pe Tine
In Siberii fără de sfârşit ?!

Toate le ierţi,
Doamne de sus,
Cu blândeţe măreaţă
Chiar şi pe cei
Care te-au dus
În Siberii de gheaţă!

Ninge frigul şi pustiul plouă
Degerată-mi este inima.
Doamne, bine nu ne-a fost nici nouă
Fără sfatul şi lumina Ta.

Doamne, intră şi-n a mea chilie
Şi-amândoi, răniţi şi îngheţaţi
Să ne încălzim cu bucurie
Unul lângă altul ca doi fraţi.

Toate le ierţi,
Doamne de sus,
Cu blândeţe măreaţă
Chiar şi pe cei
Care te-au dus
În Siberii de gheaţă.

Rezumat extins la poezia Reaprindeţi candela de Grigore Vieru

Poezia „Reaprindeţi candela” de Grigore Vieru este o meditație poetică despre speranța și forța care ne vin de la cei dragi din trecut și despre puterea de a continua să iubim și să trăim, chiar și atunci când viețile noastre sunt pline de durere și de încercări.

Poezia începe cu o imagine a poetului care încearcă să reaprindă o candelă stinsă, simbol al vieții și al speranței. În continuare, el vorbește despre persoanele dragi din trecut, care au fost alături de el și l-au încurajat să meargă mai departe, chiar și în momentele cele mai dificile.

Poetul subliniază faptul că aceste persoane au fost un izvor de inspirație și că au reprezentat o sursă de putere și de încredere în momentele de cumpănă. El își exprimă dorința de a se uni cu sufletele lor și de a-i simți mereu alături de el, în ciuda distanței și a trecerii timpului.

În final, poetul își exprimă încrederea că lumina și speranța pe care le-au adus acești oameni dragi nu se vor stinge niciodată. El subliniază faptul că fiecare dintre noi poartă în suflet amintirile și iubirea pentru cei dragi, care ne ajută să mergem mai departe și să înfruntăm provocările vieții.

În concluzie, poezia „Reaprindeţi candela” de Grigore Vieru este o meditație poetică despre iubirea și puterea pe care o primim de la cei dragi din trecut și despre importanța amintirilor și a speranței în viața noastră. Poezia subliniază faptul că amintirile și iubirea pentru cei dragi nu se estompează niciodată și ne ajută să mergem mai departe, să înfruntăm dificultățile și să găsim lumina și speranța în momentele cele mai întunecate.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.