vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Răzbunarea nevestei” de Vasile Alecsandri este că aceasta a fost inspirată de folclorul moldovenesc și de tradițiile rurale ale regiunii. Poetul a reușit să îmbine tradițiile populare cu imaginația sa poetică și a creat o poezie amuzantă și originală.

De asemenea, este interesant de menționat faptul că poezia a fost scrisă într-o perioadă de instabilitate politică și socială în țară. Vasile Alecsandri a ales să abordeze tema răzbunării și a justiției într-un mod comic, oferind astfel o modalitate de evadare din situația dificilă prin care trecea societatea moldovenească.

Poezia „Răzbunarea nevestei” de Vasile Alecsandri a fost apreciată de criticii literari pentru umorul și originalitatea sa, dar și pentru capacitatea poetului de a combina tradițiile populare cu imaginația sa poetică. Poezia continuă să fie un exemplu de literatură populară și un omagiu adus tradițiilor rurale ale Moldovei.


Ici e ţărână cu glod
Hop o dată, sus.
Ici e bărbatul nerod,
Hop o dată, sus.
Ici e tocmai unde joc
Ca să mă alin de foc.

Ici doarme cu mâini la piept
Ş-o să joc să mi-l deştept.
Dar decât l-oi deştepta
Oi juca ş-oi tot cânta.
Dormi tu, bărbăţelul meu,
Ierte-mi-te-ar Dumnezeu!
Dormi, dormire-ai somnul lung,
Că multe-am tras şi-mi ajung!

Rezumat extins la poezia Răzbunarea nevestei de Vasile Alecsandri

„Răzbunarea nevestei” este o poezie scrisă de Vasile Alecsandri care explorează tema răzbunării și a justiției în lumea rurală moldovenească. Poezia are un ton comic și prezintă o situație în care o nevastă își pedepsește soțul infidel.

Poezia începe cu o descriere a soțului, care este prezentat ca fiind un bărbat infidel și leneș, care preferă să se distreze în loc să muncească. Neavând altă soluție, nevasta îi promite soțului o răzbunare pentru infidelitatea sa.

În continuare, poetul prezintă situația comică în care nevasta își pune în aplicare planul de răzbunare, transformându-și soțul într-un urs și încercând să îl sperie. Cu toate acestea, soțul nu se lasă intimidat și continuă să își bată joc de nevasta sa.

În final, poetul prezintă justiția divină, subliniind faptul că fiecare persoană va primi răsplata pentru faptele sale. Neavând nicio altă soluție, nevasta își dă seama că nu poate lupta împotriva destinului și se recunoaște înfrântă în fața soțului său.

În concluzie, poezia „Răzbunarea nevestei” de Vasile Alecsandri este o meditație comică asupra răzbunării și a justiției în lumea rurală moldovenească. Poezia subliniază faptul că fiecare persoană va primi răsplata pentru faptele sale și că justiția divină este cea care prevalează în cele din urmă. Tonul comic al poeziei oferă o perspectivă amuzantă asupra situației și oferă o notă de umor și ironie în fața situației dificile prin care trece nevasta.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.