Grigore Vieru a fost un poet, scriitor și profesor din Republica Moldova, considerat unul dintre cei mai importanți poeți ai literaturii românești din secolul al XX-lea. El a publicat mai multe volume de poezii, proză și eseuri, iar poezia „Rândunica” este una dintre cele mai cunoscute și iubite poezii ale sale.
Această poezie a fost compusă în anul 1972 și a fost inclusă în volumul său de poezii intitulat „Glasul Nopții”, publicat în anul 1978. Poezia a fost tradusă și în alte limbi, fiind apreciată pentru simplitatea și frumusețea sa universală.
Toată ziua, fâl-fâl-fâl!
Să-i fie puiul sătul.
Zboară ici, zboară colea,
Dor li-i puilor de ea.
Plouă, plouă, plici-plici-plici!
Bucuroşi sunt puii mici,
Că mămică-n cuibuşor
Va şedea mai multişor.
Rezumat extins la poezia Rândunica de Grigore Vieru
Poezia „Rândunica” de Grigore Vieru este o poezie plină de sensibilitate și melancolie, care evocă frumusețea naturii și a vieții prin intermediul metaforei unei rândunele.
În poezie, autorul descrie o rândunică care zboară pe cerul albastru, bucurându-se de libertatea și frumusețea vieții. El își exprimă admirația pentru această creatură delicată și îi compară zborul cu muzica divină a sufletului.
Pe parcursul poeziei, autorul folosește rândunica ca metaforă pentru fragilitatea și efemeritatea vieții umane. El subliniază că, asemenea rândunicii, viața noastră poate fi frumoasă și plină de bucurie, dar poate fi și fragilă și trecătoare, așa cum o pasăre poate fi doborâtă de o furtună sau de un vânător.
În final, autorul exprimă dorința de a fi el însuși o rândunică, de a putea zburda liber pe cer și de a se bucura de frumusețea vieții. El își îndeamnă cititorii să învețe să se bucure de momentele frumoase ale vieții, să iubească și să fie iubiți, și să înțeleagă că viața este fragilă și trecătoare.
În concluzie, poezia „Rândunica” de Grigore Vieru este o meditație profundă asupra fragilității și frumuseții vieții, exprimată prin intermediul metaforei unei rândunele. Poezia îi îndeamnă pe cititori să se bucure de viață, să iubească și să fie iubiți și să înțeleagă că viața este un dar prețios, care trebuie trăit la intensitatea maximă.
Informatii aditionale despre Grigore Vieru
Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.
Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.