elena-farago

„Poezia Rândunea uşoară-n zbor” a fost publicată în volumul „Jucării de viață” de Elena Farago în anul 1964. Această poezie descrie frumusețea și grația păsării rândunele, care se întoarce acasă în fiecare primăvară.

Este o meditație despre ciclicitatea și continuitatea vieții, despre natură și despre legătura omului cu lumea naturală. Poetul evidențiază că rândunelele sunt simboluri ale libertății și ale curgerii timpului, care în mod inevitabil aduce schimbarea și transformarea.


Rândunea uşoară-n zbor,
Crainic primăverilor,
Săgetând văzduhul treci
Unde-ai fost şi unde pleci?

De n-ai cuib şi-ţi cauţi loc,
Purtătoareo de noroc,
Ia-ţi tovarăş la zburat
Gândul meu înlăcrimat,

Şi te du cu el mereu
Până-ţi da de satul meu,
Până-ţi da de cel bordei
Unde plâng părinţii mei.

Colo-n coperişul lor
Să-ţi faci leagăn puilor,
Şi să spui bătrânilor
Că pustiul meu de trai
E ca mugurul ce-l tai
De pe creangă, ne-nfrunzit
Fără timp m-am veştejit…

Rezumat extins la poezia Rândunea uşoară-n zbor de Elena Farago

„Rândunea uşoară-n zbor” este o poezie scrisă de Elena Farago, care face parte din volumul său de versuri „Cântă românește, păsări dragi”.

În poezie, autorul descrie frumusețea și eleganța unei rândunele care zboară în aer. Ea este portdrapelul primăverii și ne îndeamnă să ne bucurăm de frumusețea naturii. Autorul face referire la modul în care rândunelele zboară și se mișcă cu grație în aer, descriindu-le ca fiind „mici avioane de hârtie”. De asemenea, se face o analogie între rândunele și cântecul acesteia, ambele aducând o notă de bucurie și speranță în inimile noastre.

În final, autorul ne amintește că rândunelele sunt un simbol al libertății și al speranței, și ne îndeamnă să păstrăm această speranță în sufletele noastre chiar și atunci când întunericul pare să domine.

Informații adiționale poezii Elena Farago

Elena Farago a fost o poetă română care a compus poezii pentru copii. Creațiile cunoscute sunt „Cățelușul șchiop”, „Gândăcelul”, „Cloșca”, „Sfatul degetelor” și „Motanul pedepsit”.

Ce influenta a avut poezia Rândunea uşoară-n zbor de Elena Farago

Poezia „Rândunea ușoară-n zbor” de Elena Farago poate să nu fie la fel de cunoscută sau influentă ca operele unor poeți consacrați, dar totuși poate să aibă o influență semnificativă în rândul cititorilor și în lumea literară. Această poezie este caracterizată de delicatețea și frumusețea ei, cu imagini poetice care evocă grația și libertatea naturii.

Influența sa poate să fie mai personală, având un impact profund asupra cititorilor care se conectează cu versurile ei și se lasă purtați de frumusețea și sensibilitatea poeziei. Poate să inspire și să aducă bucurie cititorilor prin descrierea armonioasă a naturii și a lumii înconjurătoare.

De asemenea, această poezie poate să fie un exemplu inspirațional pentru tinerii poeți sau pentru cei care doresc să exploreze creația literară, evidențiind puterea cuvintelor și a imaginilor poetice în transmiterea emoțiilor și gândurilor. Chiar dacă influența sa poate să nu fie la fel de vastă sau recunoscută ca a altor poezii celebre, „Rândunea ușoară-n zbor” poate să aibă o valoare specială pentru cei care o descoperă și o apreciază.