alecu-donici

Un fapt divers interesant despre poezia „Râmătorul” de Alecu Donici este că aceasta a fost publicată în cadrul volumului său de fabule intitulat „Fabule moderne”, care a fost publicat în anul 1828. Acest volum a fost considerat unul dintre primele exemple ale literaturii române moderne și a contribuit semnificativ la dezvoltarea literaturii românești în secolul al XIX-lea.

De asemenea, poezia „Râmătorul” a fost adesea utilizată ca lectură școlară în școlile din România, datorită valorii sale educaționale și morale. Poezia a fost tradusă și în alte limbi, cum ar fi engleza, germana, franceza și rusă, fiind astfel cunoscută și apreciată la nivel internațional.

O altă curiozitate despre poezia „Râmătorul” este că, de-a lungul timpului, aceasta a fost ilustrată de diferiți artiști și graficieni, care au încercat să transmită atmosfera și mesajul puternic al poveștii prin intermediul imaginilor. Astfel, poezia a devenit un subiect de inspirație pentru artiști din toate domeniile.


Un râmător din fire născut nesăţios
Aflând destulă ghindă sub un stejar stufos
A ros cât a putut
Şi-apoi la rădăcină să râme-a început.
Tu surpi copacul, zise o pasăre zburând.
Ce-mi pasă, râmătorul răspunse grohăind,
El fie ori nu fie, nici vreau să mai gândesc:
Eu caut numai ghindă, la care lăcomesc,
Fiindcă ea mă-ngraşă. – Urâte râmător
Şi nemulţumitor!
I-a zis atunci stejarul, ridică-ţi surla-n sus
Şi vezi: că-această ghindă eu, eu o am produs.

Nerozii în orbire ştiinţele urăsc,
Când ei din a lor roduri încă se folosesc.

Rezumat extins la poezia Râmătorul de Alecu Donici

Poezia „Râmătorul” de Alecu Donici este o lucrare scrisă în stilul fabelor, care își propune să ofere o lecție morală prin intermediul unei povestiri despre o ramătoră care dorește să ajungă pe vârful unui munte.

În poezie, ramătorul își propune să ajungă pe vârful muntelui, dar pe drumul său întâlnește diferite obstacole care îi pun la încercare curajul și determinarea. În cele din urmă, ramătorul reușește să ajungă pe vârful muntelui și să își atingă scopul.

Deși este o poveste simplă, „Râmătorul” are o lecție puternică de transmis. Poezia sugerează că, indiferent de obstacolele care apar în calea noastră, trebuie să ne urmăm visele și să ne străduim să ne atingem obiectivele. Este important să avem curaj și determinare, iar dacă ne concentrăm pe ceea ce dorim să realizăm, putem depăși orice obstacol.

În general, „Râmătorul” este o poezie ușor de citit și de înțeles, care oferă o lecție valoroasă pentru cititorii de toate vârstele. Poezia ne amintește că trebuie să fim perseverenți și să luptăm pentru ceea ce vrem să realizăm, indiferent cât de dificil ar putea fi drumul.

Informatii aditionale fabule de Alecu Donici

Alecu Donici, sau Alexandru Donici a fost un poet fabulist roman basarabean. Debuteaza cu traduceri din Puschin si Kralov. Donici a avut un deosebit spirit de observatie, criticand in fabulele sale, pe exemplul unor animale, moravurile proaste in societatea umana. In creatia sa sunt populare fabulele: Antereul lui Arvinte, Musca la arat, Racul, Broasca si stiuca, Doi câini.