alecu-donici

Un fapt divers interesant despre fabula „Racul, broasca şi ştiuca” de Alecu Donici este că aceasta a fost folosită drept subiect de examinare pentru elevii din învățământul primar în cadrul evaluării naționale din România.

Fabula este considerată una dintre cele mai cunoscute și apreciate povestiri pentru copii din literatura română și este frecvent studiată și învățată în școlile din România. Prin intermediul acestei fabule, elevii învață importanta cooperării și a valorificării abilităților individuale pentru a depăși obstacolele și a ajunge la succes.

De asemenea, fabula a fost adaptată în diferite forme de artă, precum teatru și film, și este frecvent citită și studiată în școlile din România. Aceasta este o fabulă clasică cu o morală puternică, care ne învață să fim înțelepți, curajoși și să cooperăm cu cei din jur pentru a ne depăși limitele și a ajunge la succes.


Racul, broasca şi o ştiucă
Într-o zi s-au apucat
De pe mal în iaz s-aducă
Un sac cu grâu încărcat.
Şi la el toţi se înhamă:
Trag, întind, dar iau de samă
Că sacul stă neclintit,
Căci se trăgea neunit.
Racul înapoi se da,
Broasca tot în sus sălta,
Ştiuca foarte se izbea
Şi nimic nu isprăvea.
Nu ştiu cine-i vinovat;
Însă, pe cât am aflat,
Sacul în iaz nu s-au tras,
Ci tot pe loc au rămas.

Aşa-i şi la omenire,
Când în obşte nu-i unire:
Nici o treabă nu se face
Cu izbândă şi cu pace.

Rezumat extins la fabula Racul, broasca şi ştiuca de Alecu Donici

Fabula „Racul, broasca şi ştiuca” de Alecu Donici este o poveste moralizatoare despre înțelepciune, curaj și cooperare.

În această fabulă, un rac, o broască și o ştiucă trebuie să traverseze un râu, dar se confruntă cu diferite obstacole în timpul călătoriei. Cu toate acestea, prin cooperare, împărtășirea abilităților și punerea în practică a unor soluții inventive, reușesc să ajungă cu bine la destinație.

Fabula „Racul, broasca şi ştiuca” ilustrează astfel importanța cooperării și a valorificării abilităților individuale pentru a depăși dificultățile și pentru a ajunge la succes. Racul, broasca și ştiuca își folosesc abilitățile și își pun mintea la contribuție pentru a depăși obstacolele și a ajunge la destinație.

Fabula ne învață astfel să fim înțelepți, curajoși și să cooperăm cu cei din jur pentru a ne depăși limitele și a ajunge la succes.

Un fapt divers interesant despre această fabulă este că ea a fost publicată pentru prima dată în anul 1841 în revista literară „Doina”, fiind una dintre cele mai cunoscute și apreciate fabule ale lui Alecu Donici. Fabula a fost adaptată în diferite forme de artă, precum teatru și film, și este frecvent citită și studiată în școlile din România.

De asemenea, fabula a fost tradusă în mai multe limbi străine, contribuind la popularitatea și prestigiul literaturii românești în întreaga lume. Aceasta este o fabulă clasică cu o morală puternică, care ne învață importanța cooperării și a valorificării abilităților individuale pentru a depăși dificultățile și pentru a ajunge la succes.

Informatii aditionale fabule de Alecu Donici

Alecu Donici, sau Alexandru Donici a fost un poet fabulist roman basarabean. Debuteaza cu traduceri din Puschin si Kralov. Donici a avut un deosebit spirit de observatie, criticand in fabulele sale, pe exemplul unor animale, moravurile proaste in societatea umana. In creatia sa sunt populare fabulele: Antereul lui Arvinte, Musca la arat, Racul, Broasca si stiuca, Doi câini.