vasile-alecsandri

„Puişorul” este o poezie pentru copii scrisă de poetul român Vasile Alecsandri. În această poezie, autorul descrie cuvintele şi acţiunile unei mame păsări care încearcă să-şi înveţe puiul să zboare şi să-şi croiască drumul prin viaţă. Deşi este scrisă într-un mod simplu, poezia transmite un mesaj important despre încredere în sine şi asumarea riscurilor în viaţă.

Un fapt interesant despre această poezie este că a fost tradusă în mai multe limbi străine, inclusiv în limba engleză, sub titlul „The Little Chick”. De-a lungul timpului, a devenit una dintre cele mai populare poezii pentru copii din literatura română, fiind inclusă în multe manuale şi antologii de poezie pentru copii.


Frunză verde de bujor,
Am avut un puişor.
Pui, pui, pui, pui, pui, pui,
Vină-n cuşcă să te pui.
Puişorul a zburat
Şi cu lacrimi m-a lăsat.
Pui, pui, pui, pui, pui, pui,
Cum aş face ca să-l prind,
Inimioara să-i aprind?

Pui, pui, pui, pui, pui, pui,
De aş prinde puişorul,
Pe loc i-aş frânge piciorul,
Pui, pui, pui, pui, pui, pui,
Şi i-aş face cuib în sân,
Să nu-mi mai fie hain.
Pui, pui, pui, pui, pui, pui,
Vin’ la sânu-mi să te pui!

Rezumat extins la poezia Puişorul de Vasile Alecsandri

Poezia „Puişorul” de Vasile Alecsandri este o poezie dedicată primăverii și începutului de viață în natură. Autorul descrie modul în care micul pui de pasăre iese din ou și își descoperă încet lumea. De asemenea, el descrie natura care se trezește și se îmbracă în culori vii, semn că vine primăvara.

În prima strofă, autorul descrie cum puiul de pasăre iese din ou și cum începe să se uite încet în jur. În a doua strofă, el descrie cum natura începe să se trezească și cum încep să apară florile și verdele pădurii. În a treia strofă, autorul vorbește despre bucuria și frumusețea primăverii, despre cântecul păsărilor și despre soarele care strălucește.

Poezia „Puişorul” este o oda primăverii și vieții. Prin intermediul imagistica sa, Vasile Alecsandri descrie frumusețea și începutul de viață în natură, creând astfel o atmosferă de bucurie și de început.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.