Otilia Cazimir

Fapte diverse despre poezia „Puişorul cafeniu” de Otilia Cazimir:

  • Poezia „Puişorul cafeniu” este una dintre cele mai cunoscute şi iubite poezii pentru copii scrise de Otilia Cazimir.
  • Poemul prezintă aventurile unui pui de vrăbiuţă care îşi încearcă curajul şi îşi testează limitele într-o lume plină de pericole.
  • Poezia încurajează curajul şi perseverenţa, dar şi dorinţa de a explora lumea din jur.
  • Otilia Cazimir este cunoscută pentru poeziile ei pentru copii, fiind considerată una dintre cele mai importante autoare de literatură pentru copii din perioada interbelică.
  • Poezia „Puişorul cafeniu” a fost ilustrată de artista Ana Maria Ghiur, care a creat o serie de ilustraţii delicate şi viu colorate, perfecte pentru a însoţi aventurile micului pui de vrăbiuţă.

A ieşit din ou, la soare,
Cel din urmă puişor.
Se usucă pe-aripioare
Şi-o porneşte binişor.

Stă găina la-ndoială,
Că din şapte puişori,
Şase-s galbeni-gălbiori
(Ghemotoace de beteală).

Numai cel de la sfârşit
A ieşit
Mai ponosit!
Şi se-ntreabă speriată;
– Nu cumva-i de ciocolată?

Rezumat extins la poezia Puişorul cafeniu de Otilia Cazimir

„Puişorul cafeniu” este o poezie scrisă de Otilia Cazimir, apărută în volumul său de versuri pentru copii intitulat „Versuri pentru prichindei”. Poezia descrie povestea unui pui de vrabie care este căutat de mama sa, dar care este ascuns printre frunzele cafenii ale unui copac.

În prima strofă, se descrie cum vrabia căutătoare își cheamă puiul într-un mod cât mai blând și delicat, pentru a nu-l speria. În strofa a doua, se descrie cum puiul, speriat de strigătul mamei sale, se ascunde printre frunzele cafenii ale copacului. În celelalte strofe, mama vrabie continuă să-l cheame și să-l caute, dar puiul se ascunde, speriat de cântecul altor păsări și de vântul care bate printre frunze.

Poezia transmite o atmosferă de natură și de căldură maternă, iar descrierea frunzelor cafenii creează o imagine frumoasă și poetică. În final, puiul de vrabie își găsește mama și se simte în siguranță.

În ansamblu, poezia este o invitație la descoperirea și aprecierea frumuseții naturii, precum și o evocare a căldurii și afecțiunii materne.

Informații adiționale la poezii de Otilia Cazimir

Otilia Cazimir a fost o scriitoare, poetă, traducătoare și publicistă română, fiind cunoscută ca autoare de versuri pentru copii. Opera sa a fost rezumată în termenii următori: „lirică elegiacă, sentimentalistă și discret umoristică”.

Afla mai mult despre Otilia Cazimir pe Wikipedia