Prinţesa-şi-mazărea-de-Hans-Christian-Andersen

Un fapt interesant despre povestea „Prințesa și mazărea” este că aceasta a fost inspirată de experiențele personale ale lui Hans Christian Andersen. Autorul a fost cunoscut pentru faptul că era extrem de sensibil și că suferea frecvent de diverse afecțiuni, inclusiv de insomnie și de dureri de spate. Astfel, ideea de a folosi o mazăre sub un număr mare de saltele pentru a testa sensibilitatea unei prințese adevărate poate fi considerată o referință la propriile sale experiențe și simțămintele sale intense.

Povestea „Prințesa și mazărea” a fost adaptată în diferite forme artistice, inclusiv în teatru și film. De exemplu, povestea a fost adaptată într-un film de animație din anul 2002, produs de studioul de animație rusesc „Soyuzmultfilm”.

Povestea „Prințesa și mazărea” rămâne una dintre cele mai iubite și populare povești pentru copii din lumea întreagă. Ea continuă să fie o sursă de inspirație și de învățăminte pentru cititorii de toate vârstele, evidențiind importanța valorilor morale și a autenticității, și subliniind pericolele superficialității și aroganței.


Era odată un prinţ şi prinţul acela voia să se însoare cu o prinţesă, dar cu o prinţesă adevărată.

Şi a cutreierat toată lumea ca să găsească una pe placul lui şi tot n-a găsit. Prinţese erau destule, dar el nu putea să ştie dacă erau cu adevărat prinţese, fiindcă tuturora le lipsea câte ceva. Şi prinţul s-a întors iar acasă şi era foarte necăjit, pentru că tare ar fi vrut să găsească o prinţesă adevărată.

Într-o seară, tocmai se stârnise o furtună cumplită, tuna şi fulgera şi ploua cu găleata; era o vreme îngrozitoare. Deodată s-a auzit cum bate cineva la poarta oraşului şi regele, tatăl prinţului, s-a dus să deschidă.

La poartă era o prinţesă. Vai, dar în ce hal era din pricina ploii şi a vremii rele! Apa îi curgea şiroaie pe păr şi pe haine şi îi intra în pantofi pe la vârfuri şi ţâşnea înapoi pe la călcâie. Dar zicea că-i prinţesă adevărată.

– Bine, las’ că vedem noi îndată! s-a gândit regina, dar n-a spus nimic; s-a dus în odaia de culcare, a luat toate saltelele din pat şi a pus pe scândurile patului o boabă de mazăre. Pe urmă a pus peste mazăre douăzeci de saltele de lână şi pe saltele douăzeci de perne mari de puf.

Aici s-a culcat prinţesa. Dimineaţa au întrebat-o cum a dormit.

– Groaznic de prost! a răspuns prinţesa. Toată noaptea n-am închis ochii. Dumnezeu ştie ce a fost în pat! Am şezut pe ceva tare şi acuma-s toată numai vânătăi! Groaznic!

Şi atunci au văzut cu toţii că era o prinţesă adevărată, dacă a simţit ea o boabă de mazăre prin douăzeci de saltele şi douăzeci de perne de puf. Aşa de gingaşă la piele nu putea să fie decât numai o prinţesă!

Şi prinţul a luat-o de nevastă, fiindcă acum ştia hotărât că asta-i prinţesă adevărată; iar boaba de mazăre au pus-o în odaia unde erau bijuteriile coroanei şi se mai poate vedea acolo şi astăzi dacă n-o fi luat-o careva.

Şi asta să ştiţi că-i o poveste adevărată.

Rezumat extins la povestea Prinţesa şi mazărea de Hans Christian Andersen

Povestea „Prințesa și mazărea” scrisă de Hans Christian Andersen este o poveste clasică despre adevărata noblețe și sensibilitatea în fața suferinței.

Povestea urmărește călătoria unui prinț care căuta o prințesă adevărată cu care să se căsătorească. Prințul întâlnește o fată care afirmă că este o prințesă reală, dar pentru a-i testa pretențiile, mama prințului așează o mazăre sub 20 de saltele pe care fata trebuie să doarmă.

În dimineața următoare, fată se plânge de un disconfort teribil, ceea ce dovedește că este într-adevăr o prințesă adevărată, sensibilă la cele mai mici detalii și la durere. Prințul o cere în căsătorie și împreună trăiesc fericiți până la adânci bătrâneți.

Povestea „Prințesa și mazărea” subliniază importanța valorilor morale, precum noblețea, sensibilitatea și autenticitatea, și evidențiază pericolele superficialității și aroganței. Este o poveste plină de învățăminte și mesaje care inspiră și încurajează cititorii să fie autentici și să își urmeze inima, indiferent de ceea ce este valorizat în societate.

Este important de menționat că povestea „Prințesa și mazărea” a fost publicată pentru prima dată în anul 1835 și a fost una dintre cele mai populare și apreciate povestiri pentru copii scrise de Hans Christian Andersen. De-a lungul timpului, povestea a fost adaptată în diferite forme artistice, inclusiv în teatru și film, consolidându-și statutul ca una dintre cele mai iubite și cunoscute povești pentru copii din întreaga lume.

Informații adiționale

Hans Christian Andersen a scris proză, teatru și poezie, rămânând celebru în special pentru poveștile sale. Printre cele mai faimoase povești ale sale sunt: Prinţesa şi mazărea  – 1835, Degețica – 1835, Cutia cu iască – 1835, Mica sirenă – 1836, Hainele cele noi ale împăratului – 1837.

Vezi mai multa informmație despre H.C. Andersen pe Wikipedia