Un fapt interesant despre poezia „Prin tine” de Adrian Păunescu este că aceasta a fost publicată pentru prima dată în 1975 în volumul „Cântec pentru fiul meu”, iar mai târziu a fost inclusă în multe alte colecții de poezii ale poetului. Poezia este considerată una dintre cele mai romantice și mai apreciate creații literare ale lui Adrian Păunescu și a fost inspirată de dragostea sa pentru soția sa.
De asemenea, poezia a fost interpretată de mai multe ori ca un cântec de către artiști români, fiind una dintre cele mai populare poezii ale lui Adrian Păunescu adaptate în muzică. Adaptarea muzicală a poeziei a adus un nou nivel de popularitate, ajutând la promovarea mesajului profund și emoționant al poeziei lui Adrian Păunescu către un public mai larg.
„Poezia Prin tine” a fost de asemenea tradusă în mai multe limbi străine, cum ar fi engleza, franceza, germana și rusă, ceea ce a contribuit la răspândirea mesajului său și la aprecierea internațională a creației literare a lui Adrian Păunescu. Poezia rămâne una dintre cele mai cunoscute și apreciate creații literare ale poetului, fiind considerată o expresie profundă a dragostei și a romantismului.
Mă-ntorc bolnav cu fața către stele,
Mă dau luminii lunii împrumut,
Dar pe deasupra gândurilor mele
Același gong de noapte a bătut.
La capătul privirilor prin lotuși,
La capătul luminilor prin cer
Te regăsesc înfiripată, totuși,
Din marea fierbințeala și din ger.
Și orișicât m-aș depărta de tine,
Povara amintirii e mai grea.
Să mă arunc în Univers – îmi vine,
Dar mă scufundă-n aer, umbra TA.
Mi-aș cumpăra, fugind pe deșelate,
Cu oasele ostatice oricui,
Măcar atât : un pic de LIBERTATE,
Dar, pentru mine – libertate…NU-I !
EU nu trăiesc de fapt, decât prin TINE.
EU nu mai sunt de multa vreme…EU
Și-mi este rău și când îți este bine
Și numai TU decizi destinul meu.
Spinarea ca un terci mi se-ncovoaie
Și toți ceilalți mi-apar ca bieți nebuni,
Atârn de tine ca un miel de oaie
Prin umbrele lunaticei pășuni.
Nu-ti cer nimic, îmi știu prea bine firea
Și simt că nu te pot înstrăina
Si-acum, când mi-a rămas numai iubirea
Eu NU te chem : ci-ți spun : RĂMÂI AȘA !
Îmi răsucesc privirea printre astre,
Spinarea se prăvale la pământ
Și ca pe vremea armoniei noastre
Când mă gândesc la tine…SIMT CĂ SUNT !
Printre greșeli aproape ordinare
Dispar din calendar fără motiv,
Mereu te voi trăda pentru oricare
Ca să te pot IUBI DEFINITIV.
Rezumat extins la poezia Prin tine de Adrian Păunescu
„Poezia Prin tine” de Adrian Păunescu este o meditație profundă asupra iubirii și a relațiilor umane. Poezia se concentrează pe ideea că iubirea poate fi o forță puternică care ne dă puterea de a depăși orice obstacol și de a ne împlini ca oameni.
Păunescu începe prin a descrie intensitatea sentimentelor sale față de persoana iubită și sugerează că aceasta îi conferă o putere deosebită. El sugerează că dragostea este o forță care ne face să ne simțim înțeleși și acceptați de ceilalți, și care ne ajută să ne împărtășim gândurile și sentimentele cele mai intime.
Poetul explorează și tema fragilității umane și a vulnerabilității. El sugerează că iubirea poate fi un refugiu de la duritatea lumii și poate aduce pace și liniște într-o lume tulbure și plină de incertitudini. În această lume, iubirea poate fi o sursă de bucurie și fericire, care ne ajută să ne bucurăm de prezent și să nu ne îngrijorăm pentru viitor.
În continuare, Păunescu exprimă recunoștința sa față de persoana iubită și sugerează că dragostea este un dar neprețuit pe care trebuie să îl apreciem și să îl prețuim. El sugerează că iubirea poate fi o forță care ne ajută să depășim orice obstacol și să ne împlinim ca oameni.
În final, poetul afirmă că iubirea este o forță puternică care ne poate schimba viața într-un mod fundamental. El sugerează că iubirea poate fi o sursă de inspirație și de înțelepciune și că ne poate ajuta să ne transformăm în persoane mai bune. Poezia încheie cu o afirmație puternică, sugerând că „în tine sunt toate cele pe care le-aș fi vrut în mine”.
În concluzie, „Prin tine” este o poezie profundă și emoționantă care explorează tema iubirii și a relațiilor umane. Poezia sugerează că iubirea poate fi o forță puternică care ne poate ajuta să ne împlinim ca oameni și să depășim orice obstacol. Poezia îndeamnă la aprecierea și prețuirea iubirii și la recunoștința față de persoana iubită.
Informații adiționale despre Adrian Păunescu
Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.
A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.