Otilia Cazimir

Fapte diverse despre poezia „Primăvară în glumă” de Otilia Cazimir:

  • Otilia Cazimir (1894-1967) a fost o poetă și prozatoare română, cunoscută mai ales pentru literatura pentru copii. A scris numeroase poezii, povești și basme pentru cei mici, dar și pentru publicul adult.
  • Poezia „Primăvară în glumă” este un exemplu reprezentativ al liricii pentru copii, fiind o descriere plină de culoare și veselie a sosirii primăverii.
  • Versurile poeziei sunt pline de jocuri de cuvinte și de sonorități plăcute, ceea ce o face atractivă pentru cei mici, dar și pentru adulți.
  • Poetul Mihai Eminescu a fost o sursă de inspirație pentru Otilia Cazimir, care a scris o poezie intitulată „Cântec” după modelul eminescian.
  • Otilia Cazimir a fost distinsă cu numeroase premii literare, printre care Premiul de Stat pentru Literatură în anul 1967, cu puțin timp înainte de moartea sa.

Ger târziu de primăvară,
Ger uitat de iarna sură
Prin zăvoiul zgribulit,
Cu omătul netopit.

Pe sub tufe de răsură,
A adus cu el aseară
Vânt din munte,
Ploi mărunte,
Grindină cât un grăunte
Şi trei fagi, aşa-ntr-o doară.

A trecut pe ulicioară
Şi s-a dus
Pe deal în sus,
Şi pe geamuri mi-a lăsat
Fir de ferigă presat,
Flori de zahăr, stele reci
Şi căsuţe de culbeci.

Şi-n lumina dimineţii,
Geamurile mele par
File dintr-un vechi ierbar,
Unde-ar fi presat băieţii
Ierburi nalte şi-nfoiate,
Albe flori înfrigurate,
Adormite-n fund de lacuri
Din răscrucea altor veacuri.

Rezumat extins la poezia Primăvară în glumă de Otilia Cazimir

Poezia „Primăvară în glumă” de Otilia Cazimir este un cântec de primăvară care celebrează venirea sezonului călduros și plin de viață. Poezia începe prin descrierea naturii care se trezește la viață după iarna lungă și rece, iar apoi se concentrează pe bucuria pe care o aduce primăvara oamenilor. Autorul folosește o serie de imagini colorate și vii pentru a descrie primăvara și pentru a transmite sentimentele pozitive pe care le inspiră.

În poem, primăvara este personificată și este descrisă ca o femeie frumoasă și plină de viață. Ea aduce cu ea o mare varietate de culori și sunete care dau viață lumii. Copiii se joacă și se bucură de soarele cald și de florile care înfloresc, iar păsările cântă și zboară prin cer.

În final, autorul face un apel la cititor să trăiască în armonie cu natura și să se bucure de frumusețea primăverii și a vieții în general.

Poezia este o oda adusă primăverii și tuturor lucrurilor minunate pe care acest sezon le aduce cu sine. Este scrisă într-un stil simplu și clar, cu un ritm melodic care amintește de cântecele populare.

Informații adiționale la poezii de Otilia Cazimir

Otilia Cazimir a fost o scriitoare, poetă, traducătoare și publicistă română, fiind cunoscută ca autoare de versuri pentru copii. Opera sa a fost rezumată în termenii următori: „lirică elegiacă, sentimentalistă și discret umoristică”.

Afla mai mult despre Otilia Cazimir pe Wikipedia