Grigore Vieru poezii despre copilarie

Poezia „Prietenul” de Grigore Vieru a fost foarte apreciată în timpul regimului comunist din Republica Moldova, datorită mesajului său puternic de unitate și fraternitate între oameni.

În prezent, poezia rămâne una dintre cele mai cunoscute și iubite lucrări ale lui Vieru, fiind adesea recitată la evenimente culturale și sociale importante din Republica Moldova și din diaspora moldovenească.


Un prieten – ştiţi voi oare? –
E comoara cea mai mare!

Omul fără de prieteni
E ca bradul fără cetini.

Ca ogorul fără apă,
Ca o mână fără altă.

Un prieten, ia aminte,
Nu se cumpără, nici vinde!

Rezumat la poezia Prietenul de Grigore Vieru

Poezia „Prietenul” de Grigore Vieru este o meditație profundă asupra prieteniei și a importanței acesteia în viața noastră.

În poezie, autorul descrie un prieten pe care l-a pierdut și care i-a adus multe momente frumoase în viață. El își exprimă regretul pentru pierderea acestei prietenii, subliniind cât de mult valorează o astfel de legătură și cât de important este să ne bucurăm de ea în timp ce o avem.

Autorul evocă momentele pline de fericire și înțelegere pe care le-a trăit alături de prietenul său, precum și momentele de suferință și tristețe care i-au întărit legătura. El subliniază că prietenia este una dintre cele mai prețioase comori ale vieții și că trebuie să fim recunoscători pentru fiecare prieten pe care îl avem.

Poezia se încheie cu un apel la cei care își mai au prietenii alături să se bucure de ei și să le arate cât de mult îi apreciază, pentru că prietenii adevărați sunt neprețuiți și nu trebuie niciodată dați uitării.

În concluzie, poezia „Prietenul” reprezintă o meditație profundă și emoționantă asupra prieteniei și a importanței acesteia în viața noastră.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.