Adrian-paunescu

Un fapt interesant despre poezia „Poștaș fără noroc” de Adrian Păunescu este că aceasta a fost adaptată într-un film românesc omonim, regizat de Dan Pița și lansat în anul 1981. Filmul a fost un succes de public și a câștigat mai multe premii, inclusiv la Festivalul de Film de la San Sebastian.

De asemenea, filmul a fost prezentat la numeroase festivaluri internaționale de film, aducând astfel poeziei „Poștaș fără noroc” o popularitate și o recunoaștere internațională.


Cu tristețe mă închin
La tot genul feminin,
Scriu scrisori
Să nu mori,
Să ne mai găsim.

Un cerșetor și o prințesă;
Și pentru toți e prea târziu
Și n-am adresă, n-ai adresă
Și nu știu unde să-ți mai scriu.

Poștașii dorm și ei, cu lumea,
Visând un marș cu bune vești,
Dar vor purta deșertăciunea
Că eu mai sunt și tu mai ești.

Prin toți poștaşii, dimineață,
Am să-ți trimit ce nu mai vrei,
Pe toate-adresele din viață,
Acolo unde stau femei.

Am să trimit scrisori la toate,
C-așa e neamul omenesc,
Să te găsesc nu se mai poate,
Dar, de iubit, te mai iubesc.

Și uite, nimeni nu mai vine,
Mă-mbrac și plec din loc în loc
Să-ntreb fără sfârșit de tine,
Ca un poștaș fără noroc.

Și am să-ți bat încet cu plânsu-ți,
La ușa ta de pe pământ,
Să mă aduc pe mine însumi,
Talonul pensiei ce sunt.

Rezumat extins la poezia Poștaș fără noroc de Adrian Păunescu

„Poștaș fără noroc” este o poezie scrisă de Adrian Păunescu, care explorează tema sărăciei și a disperării umane. Poetul reușește să creeze o imagine poetică puternică, utilizând metafore și simboluri pentru a ilustra subtilitățile și complexitatea acestor teme.

În prima strofă, poetul descrie viața unui poștaș sărac, care trebuie să lupte în fiecare zi pentru a-și câștiga existența. El sugerează că această persoană nu are niciun noroc, deoarece trăiește într-o lume care îi refuză orice oportunitate de a se ridica din sărăcie.

În a doua strofă, poetul compară viața poștașului cu o cale fără de sfârșit, care nu duce nicăieri. El subliniază că acesta nu are nicio speranță de a-și schimba viața și că fiecare zi este la fel de dificilă ca cea anterioară.

În strofa a treia, poetul descrie disperarea poștașului, care încearcă să-și găsească un rost în lumea sa săracă și plină de restricții. El sugerează că acesta se simte singur și neînțeles, și că nimeni nu-i oferă o mână de ajutor.

În ultima strofă, poetul își exprimă dorința de a-i oferi poștașului o rază de speranță și de a-l ajuta să-și găsească un sens în viață. El sugerează că fiecare persoană are dreptul la o viață decentă și că este datoria noastră să-i ajutăm pe cei săraci și nevoiași.

În ansamblu, poezia „Poștaș fără noroc” este o meditație profundă asupra sărăciei și disperării umane. Adrian Păunescu reușește să creeze o imagine poetică puternică a vieții unui poștaș sărac, ilustrând subtilitățile și complexitatea acestor teme prin metafore și simboluri. De asemenea, poetul explorează tema responsabilității sociale în ceea ce privește sărăcia și nevoia, subliniind faptul că fiecare dintre noi are o datorie morală să-i ajutăm pe cei care se luptă cu sărăcia și disperarea.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.