vasile-alecsandri

„Frumoasa din padurea adormita” este o poveste populara europeana care a fost adaptata in mai multe versiuni de-a lungul timpului. Varianta cea mai cunoscuta este cea scrisa de Charles Perrault in secolul al XVII-lea, dar povestea a fost adaptata si de fratii Grimm, precum si de alti autori.

In aceasta poveste, o printesa este blestemata de o vrajitoare sa doarma pentru o suta de ani, pana cand un print frumos o va trezi cu un sarut. Dupa o suta de ani, printul gaseste castelul acoperit de un imens tufis de trandafiri si intra inauntru, gasind-o pe printesa dormind in dormitorul ei. El o saruta, trezind-o din somnul adanc, iar ea se indragosteste de el si cei doi se casatoresc.

Povestea a fost adaptata in mai multe filme si piese de teatru, si a devenit una dintre cele mai cunoscute povesti din lume.


Poruncitu-mi-a mândra
Să mă duc până la dânsa.
Duce-m-oi ca un nebun
Pe-o frunziţă de alun.
Trec în vale, mor de sete,
Mă-ntâlnesc cu două fete,
Amândouă-n berte nouă,
Săruta-le-aş pe-amândouă,
Iar pe una totdeauna
Că-i frumoasă ca şi luna.
Copiliţă de boier!
Cată colo-n fund, pe cer,
Vezi cel nour, vezi cel deal?
Vin’ cu badea la Ardeal.
Fata-mi zice: „Eşti nebun,
Mergi pe-o frunză de alun,
Că te-aşteaptă oarecine
Şi râde-n braţe străine.”

Rezumat extins la poezia Poruncitu-mi-a mândra de Vasile Alecsandri

„Povestea Poruncitu-mi-a mândra” este o poezie populară din Muntenia, transpusă în scris de Vasile Alecsandri, care a adunat și publicat numeroase astfel de cântece populare în volumul său „Doine și lăcrămioare”. Poemul descrie întâlnirea dintre o mândră și un tânăr, iar poruncile pe care aceasta i le dă sunt sarcini imposibile, menite să-l testeze pe tânăr. Acesta reușește să le îndeplinească pe toate și când mândra îi dă un ultim test, acela de a-l găsi pe Poruncitu-mi-a, tânărul îi dezvăluie că este chiar el.

Poezia este o baladă narativă, cu rime încrucișate și o ritmicitate specifică folclorului. Este o poveste despre curaj, perseverență și inteligență, care a devenit o emblemă a literaturii populare românești.

Una dintre caracteristicile acestei poezii este modul în care este redată vocea mândrei, care, deși are un rol secundar, își lasă puternic amprenta asupra întregii povestiri. De asemenea, personajul Poruncitu-mi-a este o metaforă pentru sarcinile dificile și imposibile, care îi sunt date tânărului, dar și pentru modul în care acesta le depășește cu succes.

„Povestea Poruncitu-mi-a mândra” este un exemplu al influenței literaturii populare asupra operei lui Vasile Alecsandri, dar și al valorii sale ca cercetător și colecționar al folclorului românesc.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.