jean-de-la-fontain-fabule

„Porumbelul şi furnica” este o celebră fabulă scrisă de poetul francez Jean de La Fontaine. A fost publicată pentru prima dată în 1668 în cartea sa intitulată „Fables Choisies” și face parte dintr-un set de fabule care explorează ideea că munca asiduă și economia sunt mai importante decât bogăția și extravagana.

Această fabulă povestește despre o furnică harnică și economă și un porumbel iubitor de libertate și de distracții. În timpul verii, furnica strânge alimente pentru iarnă, în timp ce porumbelul se bucură de soare și de plimbări. Când iarna sosește, furnica supraviețuiește fără probleme, deoarece are provizii suficiente, în timp ce porumbelul ajunge să ceară ajutorul furnicii pentru a supraviețui.

Această fabulă transmite o lecție morală importantă despre importanța muncii și economiei, subliniind faptul că oamenii trebuie să se gândească la viitor și să-și planifice resursele în mod corespunzător, astfel încât să poată face față dificultăților și să trăiască confortabil.


Un fapt interesant despre fabula „Porumbelul şi furnica” de La Fontaine este că aceasta a fost inspirată de o altă fabulă, scrisă de Esop, intitulată „Furnica și porumbelul”. Esop a fost un scriitor de fabule din Grecia Antică, care a trăit în jurul anului 600 î.Hr., iar mulți ani mai târziu, fabula sa a fost adaptată de La Fontaine într-un stil mai modern și a devenit cunoscută în întreaga lume. În ambele fabule, ideea centrală este aceeași: munca și planificarea sunt cheile succesului, iar acestea sunt importante în viață.

Pe cât îţi stă-n putinţă, fii bun cu orişicine:
Adesea ai nevoie chiar de mai mici ca tine,
Cum am s-arăt prin două exemple, de îndată, –
Atâta e în pilde povaţa de bogată.
De mult mai mici fiinţe e vorba de-astădată.
Din limpezimea unui râu, sorbea un porumbel, odată,
Când o furnică a căzut în mijlocul acelei ape.
Văzându-se, ca-ntr-un ocean, sărmana gâză-ameninţată,
Se străduia, din răsputeri, dar în zadar, spre mal să scape.
Zărind-o, porumbelul de milă-a fost cuprins
Şi-un fir de iarbă – punte – pe apă i-a întins.
În felu-acesta ajutată,
Ajunse iar pe mal, salvată.
Acolo, sus, un oarecare
Desculţ – fiind căldură mare –
Având un arc la el,
Se pregătea să tragă în bietul porumbel,
Pe care-l şi vedea
În oală cum fierbea.
Dar chiar atunci furnica îl pişcă de picior
Şi omul se apleacă, iar pasărea, de zor,
O şi porneşte-n zbor,
Zburând cu ea-mpreună
Şi supa bună.

Rezumal la fabula Porumbelul şi furnica de La Fontaine

Fabula „Porumbelul și furnica” de Jean de La Fontaine este despre două personaje opuse în ceea ce privește modul în care își trăiesc viața. Furnica muncește din greu toată vara pentru a-și asigura hrana de iarnă, în timp ce Porumbelul își petrece zilele în voiaj.

Într-o zi de iarnă, Porumbelul se duce la furnică pentru a cere ajutor în timp ce îi era foame și i s-a terminat mâncarea. Furnica, însă, îi amintește de viața luxoasă și plină de aventuri pe care a trăit-o Porumbelul vara trecută și refuză să-l ajute. Porumbelul înțelege greșeala sa și își dă seama că munca și planificarea furnicii sunt mai importante decât libertatea și plăcerea sa.

Morala fabulei este că munca și planificarea sunt cheile succesului, și că nu trebuie să subestimăm importanța acestora în favoarea plăcerilor efemere.

Rezumat extins la fabula Porumbelul şi furnica de La Fontaine

Fabula „Porumbelul şi furnica” (Le Pigeon et la Fourmi) scrisă de Jean de La Fontaine în secolul al XVII-lea, relatează povestea unei furnici muncitoare și chibzuite și a unui porumbel petrecăreț și iubitor de libertate.

În fabulă, furnica muncește din greu vara întreagă, colectând alimente pentru iarnă. În schimb, porumbelul petrece timpul zburând și distrându-se în timpul verii, neavând grijă de provizii.

Când iarna vine, furnica se bucură de hrana pe care a strâns-o în timpul verii și trăiește confortabil în casa ei, în timp ce porumbelul, care nu a strâns provizii, se confruntă cu foamea și frigul.

În cele din urmă, porumbelul se gândește să-i ceară furnicii ajutorul, iar furnica îi oferă generos din proviziile ei. Porumbelul învață o lecție importantă despre importanța muncii și a pregătirii pentru viitor.

Fabula „Porumbelul și furnica” este adesea interpretată ca o alegorie a importanței muncii și a economisirii, în special pentru viitor. De asemenea, se sugerează și că prietenia și bunătatea sunt calități valoroase în viață.

Informatii aditionale Jean de la Fontain

Jean de La Fontaine a fost un poet, dramaturg și prozator francez, membru al Academiei Franceze. A rămas cunoscut în istoria literaturii îndeosebi pentru fabulele sale.

Prin intermediul fabulelor, La Fontaine a criticat moravurile sociale din Franța în timpul absolutismului și a demascat cu mult umor și vervă viciile claselor dominante necruțându-l nici pe rege și nici pe curtenii săi, ca în „Greierele și furnica”, „Corbul și vulpea”, „Lupul și mielul” etc. Eroii din fabulele sale, care aparțin lumii animaliere și regnului vegetal, personificând tipuri și caractere, reprezintă diferite aspecte ale vieții sociale din Franța acelui timp.