vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Portret dedicat doamnei X… Y… Z…” de Vasile Alecsandri este că a fost interpretată de mai multe vedete ale muzicii românești. Printre acestea se numără Angela Similea, care a lansat o versiune a poeziei în anul 1978, și Mirabela Dauer, care a inclus poezia pe albumul său „Melodii de ieri și de azi” în anul 2014. Melodia a devenit populară în rândul publicului și a fost apreciată pentru sensibilitatea și frumusețea sa.


Superbă, maiestoasă, te simţi că eşti regină,
Căci fruntea-ţi se înalţă când lumea se inclină,
Şi imnul omenirii, un imn de adorare,
Ajunge până la tine in slabă suspinare.
 
Ai ochi ca doi luceferi din aspra miază-noapte,
Ce îngheaţă de departe a inimilor şoapte.
Privirea ta măreaţă de-abia se rătăceşte
Pe turma îngenunchiată ce ‘n taină te slăveşte.
 
Chiar soarele fierbinte, de-ar vrea cu fericire
Să-şi schimbe nemurirea pe-o viaţă de iubire,
Ar stinge-a sale raze pe inima-ţi de gheaţă,
Şi lumea tristă-ar zace sub o eternă ceaţă.
 
Nici o mândrie mare nu întrece a ta mândrire!
Nici spada nu întrece cumplita-ţi nesimţire!
Nici marmura cioplită albimea ta nu întrece…
Ca luna ‘n miezul iernii frumoasă eşti şi… rece!

Rezumat extins la poezia Portret dedicat doamnei X… Y… Z… de Vasile Alecsandri

„Portret dedicat doamnei X… Y… Z…” este o poezie scrisă de Vasile Alecsandri, unul dintre cei mai importanți poeți români ai secolului XIX. Poezia a fost publicată în anul 1856 și a devenit una dintre cele mai reprezentative creații ale autorului.

Poezia începe cu o descriere a femeii, arătând frumusețea și grația ei. Autorul evidențiază importanța frumuseții și a eleganței feminine și arată cum acestea pot să inspire și să fascineze.

În continuare, autorul descrie cu cuvinte frumoase și sugestive emoțiile și sentimentele pe care femeia le trezește în sufletul său. El evidențiază importanța iubirii și a afecțiunii în viața oamenilor și arată cum acestea pot să ne ofere bucurie și înțelegere.

În final, autorul subliniază importanța feminității și a femeilor în general și arată cum acestea pot să inspire și să înfrumusețeze lumea. El afirmă că femeile sunt un dar divin și că trebuie să le prețuim și să le respectăm.

În concluzie, „Portret dedicat doamnei X… Y… Z…” este o poezie plină de sensibilitate și de frumusețe, care surprinde importanța feminității și a femeilor în general. Poezia este considerată un exemplu deosebit de sugestiv al talentului poetic al lui Alecsandri și a devenit un simbol al frumuseții și a eleganței feminine în literatura română.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.