Un fapt divers interesant despre poezia „Pomul, a doua variantă” de Grigore Vieru este că aceasta a fost scrisă în anul 1982 și a fost inclusă în volumul său de poezii intitulat „Flacăra”. Poezia este una dintre cele mai cunoscute și apreciate creații literare ale lui Grigore Vieru și a fost inclusă în multe antologii și volume de literatură română și moldovenească.
Grigore Vieru a fost unul dintre cei mai importanți poeți și scriitori ai literaturii moldovenești și românești. El a scris multe poezii și proză, care sunt recunoscute pentru sensibilitatea, originalitatea și profunzimea lor. Lucrările sale au influențat dezvoltarea literaturii și culturii în Moldova și România și au fost recunoscute la nivel internațional pentru valoarea lor artistică și culturală.
„Pomul, a doua variantă” este una dintre cele mai cunoscute poezii ale lui Grigore Vieru și a fost apreciată pentru sensibilitatea și forța sa poetică. Poezia este o meditație poetică despre trecerea timpului și despre condiția umană și este considerată una dintre cele mai reprezentative creații literare ale lui Grigore Vieru.
„Şi nu te am la îndemână
Decât pe tine, poezie.”
Grigore Hagiu
Aţi văzut pom
Să nu aibă rădăcini?
Pom care să nu înflorească
Pentru că, vezi bine,
Are alte griji, mai de seamă?
Aţi văzut pom să răcnească,
Să trăncănească din frunze?
Sa-şi sune altfel foile,
Când vântul îşi schimbă direcţia?!
Aţi văzut pom
Să zgârie cu gheara
Icoana soarelui de sus?
Pom să nu-i sângere frunza,
Când vine toamna şi-ngheţul?!
Rezumat extins la poezia Pomul, a doua variantă de Grigore Vieru
„Pomul, a doua variantă” de Grigore Vieru este o poezie metaforică despre viață și moarte, despre trecut și viitor. Poezia este structurată în patru strofe a câte patru versuri fiecare și are un ton contemplativ și melancolic.
În prima strofă, poetul ne prezintă imaginea unui pom bătrân, care a trăit mult timp și care acum se îndreaptă către moarte. El ne arată că acest pom este un simbol al trecutului și că el ne amintește de vremurile trecute și de schimbările care au avut loc de-a lungul timpului.
În a doua strofă, poetul continuă să mediteze asupra pomului și ne arată că acesta are rădăcinile adânci în pământ, iar crengile sale se întind spre cer. Poezia ne arată că pomul este un simbol al legăturii între trecut și viitor și că el reprezintă speranța pentru viitor.
În a treia strofă, poetul ne prezintă imaginea unui copil care se joacă sub pomul bătrân. El ne arată că acest copil este un simbol al viitorului și că el se bucură de viață și de joc, fără să se gândească la trecut sau la viitor.
În a patra strofă, poetul continuă să mediteze asupra vieții și a trecerii timpului. El ne arată că viața este trecătoare și că trebuie să ne bucurăm de fiecare moment și să prețuim fiecare clipă a vieții, pentru că timpul trece rapid și viața noastră este limitată.
În ansamblu, poezia „Pomul, a doua variantă” de Grigore Vieru este o meditație poetică despre viață, moarte, trecut și viitor. Poezia ne arată că viața este trecătoare și că trebuie să ne bucurăm de fiecare moment și să prețuim fiecare clipă a vieții, pentru că timpul trece rapid și viața noastră este limitată.
Informatii aditionale despre Grigore Vieru
Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.
Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.