constanta-buzea

Un fapt divers despre poezia „Polul sud și polul nord” de Constanța Buzea este că aceasta a fost inspirată de pasiunea autoarei pentru călătorii și aventură. Într-un interviu acordat în anii ’90, Constanța Buzea a dezvăluit că a scris poezia după ce a vizitat o expoziție de fotografie despre regiunile polare ale lumii.

Fascinată de peisajele și condițiile extreme ale celor două poli, ea a decis să scrie o poezie care să transmită această fascinație și care să promoveze importanța protejării mediului înconjurător. De asemenea, poezia a fost inclusă în manualele de limba română pentru clasele gimnaziale, fiind o lectură importantă pentru a dezvolta înțelegerea elevilor despre frumusețea naturii și importanța protejării mediului înconjurător.


Fără glume şi poveşti,
Polul Sud şi Polul Nord
Ştii să le deosebeşti?
Ţine minte, nordul are
Urşi polari şi vulpi polare.

Sudul are, ştie-oricine,
Pinguini şi pinguine.
Nordul e ocean oval,
Sudul e continental.

– Cu-Aurora boreală,
Cu noaptea polară, cum e?
Cum să fie? O minune!
Soarele care răsare,
După şase luni apune…

Rezumat extins la poezia Polul sud și polul nord de Constanţa Buzea

„Poezia „Polul sud și polul nord” de Constanța Buzea este o compoziție poetică despre frumusețea și misterul celor două poli ai Pământului. Poezia ne prezintă imaginea celor două regiuni îndepărtate ale lumii, care fascinează oamenii de secole, datorită peisajelor lor uimitoare și a condițiilor extreme în care trăiesc locuitorii lor.

Poezia începe prin a descrie Polul Sud și Polul Nord, precizând câteva trăsături ale acestor regiuni și îndemnând cititorul să le observe cu atenție. Autorul subliniază faptul că acestea sunt două locuri extrem de îndepărtate și inaccesibile, care fascinează prin peisajele lor frumoase și greutățile cu care se confruntă oamenii care trăiesc acolo.

Mai mult, poezia explorează și tema curiozității și explorării, subliniind faptul că oamenii au încercat mereu să ajungă la aceste regiuni îndepărtate, pentru a descoperi și a înțelege mai bine lumea în care trăim.

În final, poezia transmite un mesaj puternic despre frumusețea și importanța naturii, subliniind faptul că trebuie să ne îngrijim și să protejăm mediul înconjurător pentru a putea aprecia frumusețea și diversitatea lumii în care trăim. Versurile sunt pline de sensibilitate și de emoție, iar tema abordată este una universală și actuală.

„Poezia „Polul sud și polul nord” de Constanţa Buzea este o compoziție poetică despre frumusețea și misterul celor două regiuni îndepărtate ale lumii. Această poezie este apreciată de cititori pentru frumusețea și sensibilitatea versurilor, precum și pentru mesajul puternic și actual despre importanța protejării naturii și a mediului înconjurător.”

Informații adiționale poezii Constanța Buzea

Constanța Buzea a fost o poetă din România. Opera poetică a sa numără peste 20 de volume, la care se adaugă câteva antologii. Poetei i s-au decernat premii literare importante, cum ar fi Premiul Uniunii Scriitorilor şi Premiul Academiei. Constanţa Buzea este şi autoare de cărţi pentru copii, apreciate şi răsplătite cu premii literare.