George Cosbuc

Poezia „Polemică literară” de George Coșbuc este un pamflet literar ce are ca subiect controversa literară dintre două curente literare: Junimea și Poporanismul. În poezie, autorul se poziționează în favoarea Poporanismului și atacă Junimea, pe care o acuză de elitism și ignorarea poporului. El susține că literatura trebuie să se adreseze tuturor, nu doar celor „aleși”.

Un aspect interesant al acestei poezii este modalitatea prin care autorul folosește limbajul poetic pentru a transmite un mesaj politic. El face uz de figuri de stil precum metafora și personificarea pentru a critica opiniile elitiste ale Junimii, adesea prin intermediul unor personaje literare sau istorice.

De asemenea, poezia reprezintă un exemplu de literatură angajată, care ia atitudine în fața unei probleme sociale sau politice, în acest caz, în fața luptei pentru definirea literaturii românești în secolul al XIX-lea.


Susţii că Iuliu Cezar mânca des murătură?
Stupidule! Citeşte în pravila Moldovei.
Ce? Slav e rădăcina ceaslovului şi-a slovii?
Şi morcovii-s dactilici! Curat caricatură.

Tu zici că fur citate? Dar toţi măgarii fură!
Şi nici nu-i furt: în dogme oprescu-l blagoslovii!
De mai repeţi citatul grecesc: Quod licet bovi,
La proxima-ntâlnire îţi vâr umbrela-n gură.

Eşti idiot! De vorbă nu stau c-un de-alde tine,
Dar dacă nu-ţi ţii gura, să ştii că-s hotărât
Să-ţi scriu d-acum răspunsuri lipsite de ruşine.

Şi de mai vii cu fleacuri, eu vin numaidecât
Cu altele, că-n urmă de ştii să-njuri, te ţine
Că şi eu ştiu! şi-aibi grije că-ţi sar odată-n gât!

Polemică literară de George Coşbuc

„Polemică literară” este o poezie satirică scrisă de George Coşbuc, publicată pentru prima oară în anul 1906. În această poezie, autorul îşi exprimă opinia asupra unei dispute literare care avea loc în acea vreme între critici şi scriitori.

Poezia este structurată în două părţi, prima fiind dedicată criticilor literari, iar a doua scriitorilor. În prima parte, Coşbuc ironizează criticile acestora, considerându-le prea înalte şi abstracte pentru a fi înţelese de către publicul larg. În partea a doua, autorul critică scriitorii pentru pretenţiile lor prea mari, considerând că aceştia ar trebui să scrie într-un limbaj accesibil şi să se adreseze unui public mai larg.

În finalul poeziei, Coşbuc susţine că atât criticii literari, cât şi scriitorii ar trebui să încerce să găsească un echilibru între calitatea operei şi accesibilitatea acesteia, pentru a putea ajunge la un public cât mai larg şi a face literatura mai populară şi mai apreciată.

„Polemică literară” este una dintre cele mai cunoscute şi mai apreciate poezii satirice scrise de George Coşbuc şi reprezintă o critică la adresa elitismului şi intelectualismului excesiv în literatură.

Informații adiționale despre poezii de George Coșbuc

George Coșbuc închină fiecărui anotimp măcar câte o poezie (Noapte de varăVaraÎn miezul veriiIarna pe uliță). Coșbuc a păstrat spiritul autentic românesc în balade, prin prezentarea momentelor nunții (Nunta Zamfirei) sau prin viziunea asupra morții (Moartea lui Fulger). 

Aflati mai mult despre George Coșbuc pe Wikipedia