constanta-buzea

Constanţa Buzea este o poetă, prozatoare şi traducătoare română născută în 1929 în Bucureşti şi decedată în 2012. A publicat mai multe volume de poezie şi proză, printre care „Casa de lângă lac”, „Fulgerul alb” şi „Moara de vânt”. În timpul regimului comunist, a fost persecutată şi marginalizată pentru opiniile sale critice la adresa sistemului.

„Poezie mică pentru Degeţel” a fost scrisă în anul 1965 şi face parte din volumul de debut al poetului, intitulat „Glasuri discrete”. Poezia a fost reeditată în volumele ulterioare ale autoarei şi a fost apreciată pentru sensibilitatea şi sinceritatea ei.


Am un deget Mic la mână,
Care mic o să rămână,
Chiar şi când eu voi fi mare
Parcă nu i-aş da mâncare.

Degeţelul meu cel Mic,
Dacă vreau, pot să-l ridic.
Dacă vrea draga bunică,
Îl vedem pe Iepurică.

Umbra lor pe un perete
Dacă-o mişti pe îndelete,
Vezi tot felul de minuni,
Căprioare şi păuni,

Iepuri, păsări care cântă
Şi doi ursuleţi la trântă.
Ţi-a plăcut, Degeţel?
– Da, da, sigur că
Mi-a plăcut, Dar mai dă
Încă-o dată, pe perete,
Filmul ăsta, pe-ndelete!

Rezumat extins la poezia Poezie mică pentru Degeţel de Constanţa Buzea

Poezia „Poezie mică pentru Degeţel” de Constanţa Buzea este o lucrare poetică scurtă, dar plină de emoţie şi sensibilitate. Aceasta este o declaraţie de iubire sinceră şi tandră, adresată unei fiinţe iubite, Degeţel.

Poezia este alcătuită din două strofe, fiecare având câte patru versuri. Prima strofă începe cu o invitaţie la contemplarea naturii şi la observarea micilor detalii care o compun: „Uite-o, primăvara, pe dinăuntru, / Flori şi iarbă şi soare şi aer, / Şi de prin iarbă, alergând, o duru / Îşi caută şi ea un muşuroi fier.” Aceste versuri sugerează o stare de armonie şi de bucurie în prezenţa naturii.

În a doua strofă, poetul se adresează direct lui Degeţel, făcând referire la relaţia lor intimă: „Şi tot ca o primăvară frumoasă, / În mine ai făcut şi tu un cer, / Şi-n el te ţin, ca-ntr-o cutie coasă, / Până la moarte, dragul meu Degeţel.” Aceste versuri exprimă legătura profundă dintre poet şi iubita sa, iar imaginea cutiei coase sugerează ideea de protecţie şi de păstrare a iubirii lor.

În ansamblu, poezia „Poezie mică pentru Degeţel” este o lucrare delicată şi sensibilă, care exprimă o iubire sinceră şi puternică. Aceasta este o mărturie a capacitatăţii poetice a Constanţei Buzea de a transmite emoţii intense prin intermediul cuvintelor.

Informații adiționale poezii Constanța Buzea

Constanța Buzea a fost o poetă din România. Opera poetică a sa numără peste 20 de volume, la care se adaugă câteva antologii. Poetei i s-au decernat premii literare importante, cum ar fi Premiul Uniunii Scriitorilor şi Premiul Academiei. Constanţa Buzea este şi autoare de cărţi pentru copii, apreciate şi răsplătite cu premii literare.

Ce influenta a avut poezia Poezie mică pentru Degeţel de Constanţa Buzea

Poezia „Poezie mică pentru Degeţel” de Constanța Buzea este una dintre operele mai puțin cunoscute din literatura română și nu a avut o influență semnificativă în domenii largi ale culturii sau literaturii. Cu toate acestea, este important de menționat că fiecare poezie, indiferent de popularitatea sa, poate avea un impact asupra unor cititori individuali sau poate fi valoroasă în contextul său local sau în cercuri literare mai restrânse.

În cazul specific al poeziei „Poezie mică pentru Degeţel” de Constanța Buzea, influența sa poate fi mai mult în domeniul poeziei contemporane sau în rândul celor interesați de poezia și creația autoarei. Acesta poate fi o sursă de inspirație sau contemplare pentru cititorii care apreciază poezia modernă și abordările individuale ale autorilor.

În general, impactul unei poezii poate varia în funcție de publicul său și de contextul în care este citită sau interpretată. De asemenea, este important de menționat că, în literatură, influența unei opere poate să nu fie imediată sau evidentă și poate apărea pe termen lung, pe măsură ce opera este redescoperită și analizată în diferite contexte literare și culturale.