Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt interesant despre poezia „Poezia cocoșului” de Grigore Vieru este că aceasta a fost transpusă și într-un cântec popular românesc intitulat „Cântec de cocor”, interpretat de cunoscuta solistă de muzică populară Maria Ciobanu. Cântecul a devenit foarte popular în România, fiind difuzat frecvent la radio și televiziune, și a contribuit la popularizarea poeziei lui Grigore Vieru în rândul publicului larg. Versurile cântecului au fost adaptate pentru a se potrivi cu ritmul muzical și cu stilul interpretativ al Mariei Ciobanu, iar refrenul, care este „Cucurigu-i cununa cocoșului”, a devenit unul dintre cele mai cunoscute și mai iubite motive muzicale ale muzicii populare românești.


S-a urcat pe magazie
Să ne spună o poezie.
Însă emoţionat
Poezia a uitat.
Şi ne-a spus din ce ştia
Numai cum se cheamă ea:,
Cucuriguuu!”

Rezumat extins la poezia Poezia cocoşului de Grigore Vieru

„Poezia cocoşului” este o poezie scrisă de Grigore Vieru, unul dintre cei mai importanți poeți români ai secolului al XX-lea, care celebrează curajul și spiritul liber al cocoșului din gospodăria țăranului.

Poezia este împărțită în trei strofe, în care poetul descrie începutul zilei, momentul în care cocoșul cântă pentru a anunța sosirea zorilor. În prima strofă, poetul folosește o serie de imagini poetice pentru a descrie frumusețea dimineții și a naturii, sugerând că totul este încă adormit și tăcut, cu excepția cocoșului care anunță sosirea zorilor.

În a doua strofă, poetul descrie curajul și puterea cocoșului, care se ridică împotriva gospodarului și se eliberează din cușca sa, în ciuda pericolului de a fi prins sau ucis. Poetul sugerează că cocoșul își urmează instinctele și că este dispus să își riște viața pentru libertate și independență.

În ultima strofă, poetul subliniază că cocoșul este un simbol al curajului și al spiritului liber, care poate fi găsit în inima fiecărui om. El sugerează că această libertate este esențială pentru fericire și că trebuie să fim loiali instinctelor noastre și să ne urmăm pasiunile, în ciuda presiunilor și constrângerilor societății.

Un fapt interesant despre poezia „Poezia cocoșului” este că aceasta a fost adaptată într-o piesă de teatru intitulată „Cocoșul roșu”, regizată de Alexandru Dabija și prezentată de Teatrul Național din Cluj-Napoca în anul 2009. Piesa a fost o adaptare modernă a poeziei lui Grigore Vieru și a folosit elemente de dans și de muzică pentru a evoca energia și spiritul liber al cocoșului. Spectacolul a fost apreciat pentru frumusețea sa estetică și pentru modul în care a reușit să transmită mesajul puternic al poeziei lui Grigore Vieru.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.