Grigore Vieru poezii despre copilarie

Fapt divers despre poezia „Poetul – lui Alghimantas Baltakis” de Grigore Vieru este acela că poemul a fost scris în semn de solidaritate cu poetul lituanian Alghimantas Baltakis, care a fost arestat şi condamnat de autorităţile sovietice în anii ’70 pentru activităţi naţionaliste şi literare. Vieru a fost un susţinător puternic al drepturilor naţionale şi literare ale minorităţilor etnice din URSS, iar poezia sa reflectă acest angajament.


În tot pustiul
Era o singură fântână.
Pare ciudat, însă
Chiar orbul o descoperise.
„Ce minunată fereastră!”
Zise, amintindu-şi de vorba
Înţelepţilor vechi: „Dacă
Adevărul se află-n fântână,
Mă arunc în ea”.
Într-adevăr, umbla
Cu hainele ude pe el.
Erau nenumărate verste
Până la apa fântânii.
Şi toţi însetaţii
Îşi lipiseră buzele arse
De hainele orbului.

Rezumat extins la poezia Poetul – lui Alghimantas Baltakis de Grigore Vieru

„Poeților” este o poezie a lui Grigore Vieru, dedicată prietenului său, poetul Alghimantas Baltakis. Poetul îl descrie pe prietenul său ca fiind un spirit liber și talentat, care a cunoscut bucuria și durerea vieții, dar rămâne totuși demn și perseverent. El își exprimă admirația și respectul pentru prietenul său, afirmând că poezia lui va rămâne ca un monument pentru generațiile viitoare. În final, poetul se adresează cititorului, încurajându-l să citească și să aprecieze poezia lui Alghimantas Baltakis.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.