Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt divers interesant despre poezia „Podul” de Grigore Vieru este că aceasta a fost inspirată de o experiență personală a poetului. Se spune că în timpul copilăriei sale, Grigore Vieru a trăit într-un sat situat de o parte și de alta a unui râu, și singurul mod de a ajunge la școală era să traverseze râul pe un pod din lemn. Această experiență i-a lăsat o puternică impresie asupra poetului, care a început să vadă podul ca un simbol al conectivității și al unității dintre oameni. Poezia „Podul” a fost scrisă în anul 1971, în timpul perioadei comuniste din România, când libertatea artistică și de exprimare erau puternic restricționate.

Deși poezia nu conține niciun mesaj politic explicit, ea a fost interpretată de mulți cititori ca o critică subtilă a regimului comunist și a îndemnat oamenii să lupte pentru libertate și dreptate. Poezia a rămas una dintre cele mai populare și influente lucrări ale lui Grigore Vieru, fiind recitată și interpretată în diverse evenimente culturale și politice, câștigând aprecierea criticilor și a publicului deopotrivă.


Cu trei cuie-am început
Pod şi punte peste Prut.
Cu trei cuie neîntregi
Pod şi punte cum să legi?!

„Doamne, Doamne, tot zic Doamne,
Dumnezeu pare că doarme
Cu capul pe-o mănăstire
Şi de nimeni n-are ştire.”

Fraţi de grai, de sânge fraţi,
De la măicuţa furaţi.
Cioca-boca, trei lampaci,
Se dărâma tot ce faci.

„Doamne, Doamne, tot zic Doamne,
Dumnezeu pare că doarme
Cu capul pe-o mănăstire
Şi de nimeni n-are ştire.”

Valuri vechi şi valuri noi,
Curge Prutul fără noi
Neavând, noapte şi zi,
De cine se alipi.

„Doamne, Doamne, tot zic Doamne,
Dumnezeu pare că doarme
Cu capul pe-o mănăstire
Şi de nimeni n-are ştire.”

Rezumat extins la poezia Podul de Grigore Vieru

Poezia „Podul” de Grigore Vieru este un poem care celebrează importanța iubirii și a unității în societate, subliniind că acestea sunt cele mai importante valori umane.

Poezia începe cu o descriere poetică a unui pod, subliniind importanța acestuia ca un simbol al conectivității și al unității dintre oameni. Autorul subliniază că podul este un punct de legătură între oameni și că este important să ne unim și să lucrăm împreună pentru a realiza lucruri mari.

În versurile următoare, autorul descrie iubirea ca fiind o forță puternică care ne poate uni și ne poate ajuta să trecem peste obstacole. El subliniază importanța de a fi iubitori cu ceilalți oameni și de a construi relații bazate pe încredere și respect reciproc.

În partea a doua a poeziei, autorul subliniază importanța de a lupta împotriva nedreptății și de a ne apăra drepturile și libertățile noastre. El subliniază că trebuie să ne unim ca oameni și să luptăm împreună pentru o lume mai bună.

În finalul poeziei, autorul își exprimă convingerea că iubirea și unitatea sunt cele mai importante valori umane, care ne pot ajuta să trecem peste orice obstacol și să realizăm lucruri mari împreună. Poezia se încheie cu un mesaj de încredere și de speranță, în care autorul subliniază importanța de a avea curajul de a iubi și de a lupta pentru ceea ce este drept și corect.

În concluzie, poezia „Podul” de Grigore Vieru este un poem dedicat importanței iubirii și a unității în societate, care subliniază importanța de a ne uni și de a lucra împreună pentru a realiza lucruri mari. Poezia ne arată că podul este un simbol al conectivității și al unității dintre oameni, și că trebuie să fim iubitori cu ceilalți oameni și să construim relații bazate pe încredere și respect reciproc. De asemenea, poezia încurajează oamenii să lupte împreună pentru o lume mai bună, subliniind importanța de a avea curajul de a iubi și de a lupta pentru ceea ce este drept și corect.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.

Ce influenta a avut poezia Podul de Grigore Vieru