Adrian-paunescu

Poezia „Podgoria ilegală” de Adrian Păunescu a inspirat numele unei renumite crame din regiunea Dealu Mare din România. Crama Podgoria Ilegală a fost fondată în anul 2011 și produce vinuri de calitate din struguri recoltați în podgoriile din jurul localităților Tohani și Urlați.

Numele a fost ales în onoarea poeziei lui Păunescu și sugerează ideea de nesupunere și de luptă împotriva sistemului opresiv. Crama a primit numeroase premii și recunoașteri pentru vinurile sale de calitate, iar numele său rămâne un tribut adus poetului și mesajului său puternic.


De unde ai, iubito, acest vin
Ce-mi cade în picioare și mă arde?
De te iubesc absurd și clandestin,
În umbra maceratelor stindarde?

Într-o ulcea de lut nesmălțuit
Tăiat la buze de-o mireasmă pură
Te-așez și te ciocnesc la infinit
Şi-apoi te beau ducîndu-te la gură.

Nevolnic sînt și iată mă îmbăt
Și oasele îmi pleacă în derivă,
Urmează răsturnare și prăpăd
Și-o lume ridicată împotrivă.

Dar nu te dau, iubito, îndărăt,
Tu, vin din via mea conspirativă.

Rezumat extins la poezia Podgoria ilegală de Adrian Păunescu

„Podgoria ilegală” este o poezie scrisă de Adrian Păunescu, publicată pentru prima dată în volumul „Imnuri și antinime” din 1971. Poemul explorează tema ilegalității și a rezistenței împotriva puterii politice prin intermediul metaforei podgoriei ilegale.

În prima strofă, poetul descrie o podgorie sălbatică, care crește neîngrădită și fără aprobarea autorităților. El sugerează că această podgorie reprezintă un act de nesupunere și de sfidare față de puterea politică.

În a doua strofă, poetul continuă să exploreze tema ilegalității, sugerând că aceasta este o formă de luptă împotriva opresiunii și a tiraniei. El afirmă că „legalitatea” nu este întotdeauna sinonimă cu justiția și că uneori este necesar să ne împotrivim legilor nedrepte pentru a obține dreptatea.

În următoarele strofe, poetul evocă puterea și frumusețea podgoriei ilegale, sugerând că aceasta este o formă de rezistență și de eliberare. El afirmă că această podgorie reprezintă o sursă de energie și de inspirație pentru oamenii care luptă împotriva opresiunii și că aceștia trebuie să o protejeze și să o îngrijească ca pe un simbol al libertății.

În final, poetul își exprimă speranța că podgoria ilegală va supraviețui și va crește, chiar și în fața opresiunii și a represiunii politice. El afirmă că aceasta este o formă de rebeliune și că nu poate fi distrusă sau suprimată complet.

În ansamblu, „Podgoria ilegală” este o poezie puternică și incisivă, care explorează tema ilegalității și a rezistenței împotriva puterii politice. Adrian Păunescu reușește să creeze o imagine puternică a podgoriei ilegale ca metaforă a luptei pentru libertate și dreptate. Poemul este, de asemenea, o meditație asupra puterii simbolice a naturii și a capacității sale de a inspira și de a elibera oamenii din opresiune.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.