George-Bacovia poezii


Un fapt divers interesant despre poezia „Plouă” de George Bacovia este că această poezie explorează tema ploii într-un mod melancolic și simbolic. George Bacovia este cunoscut pentru utilizarea simbolurilor și a imaginilor puternice în poeziile sale, și „Plouă” nu face excepție.

În această poezie, ploaia devine un simbol al tristeții și al deziluziei. Poetul descrie ploaia ca pe ceva care „strigă” și „plânge,” sugerând o stare de suferință și de disperare. Ploaia devine astfel o expresie a stării sufletești a poetului.


Da, plouă cum n-am mai văzut
Şi grele tălăngi adormite,
Cum sună sub şuri învechite!
Cum sună în sufletu-mi mut!

Oh, plânsul tălăngii când plouă!

Şi ce enervare pe gând!
Ce zi primitivă de tină!
O bolnavă faţă vecină
Răcneşte la ploaie, râzând

Oh, plânsul tălăngii când plouă!

Da, plouă şi sună umil
Ca tot ce-i iubire şi ură-
Cu-o muzică tristă, de gură,
Pe-aproape s-aude-un copil.

Oh, plânsul tălăngii când plouă!

Ce basme tălăngile spun!
Ce lume-aşa goală de vise!
Şi cum să nu plângi în abise,
Da, cum să nu mori şi nebun?

Oh, plânsul tălăngii când şi plouă!

Rezumat extins la poezia Plouă de George Bacovia

„Ploaie” de George Bacovia este o poezie profundă și melancolică care explorează tema ploii și a stărilor sufletești complexe. Această poezie oferă o perspectivă asupra impactului ploii asupra emoțiilor și a psihicului uman. Iată un rezumat extins al acestei poezii:

Poezia începe cu imaginea ploii care „strigă” și „plânge,” sugerând că ploaia are o voce și o emoționalitate proprie. Aceasta poate fi interpretată ca o personificare a ploii, aducând-o la viață și conferindu-i calități umane.

În prima strofă, Bacovia descrie ploaia ca pe ceva care „lustruiește” și „spală,” sugerând că ploaia are puterea de a curăța și de a purifica. Cu toate acestea, această curățare poate fi interpretată și ca o simbolizare a eliminării sau a spălării sentimentelor și a emoțiilor.

A doua strofă continuă să exploreze impactul ploii asupra mediului înconjurător. Poetul folosește imagini precum „umbre grele” și „robinete amare” pentru a sublinia atmosfera sumbră și opresivă adusă de ploaie. Aceste imagini contribuie la crearea unei atmosfere de tristețe și de descurajare.

În final, poetul sugerează că „nu știm ce să facem” în fața ploii și că ploaia nu ne ascultă „strigările.” Aceasta poate fi interpretată ca o expresie a neputinței umane în fața forțelor naturii și a sentimentelor intense.

În ansamblu, „Ploaie” de George Bacovia este o poezie profund simbolică și melancolică care explorează tema ploii ca simbol al tristeții și al deziluziei. Această poezie evidențiază abilitatea poetului de a utiliza limbajul poetic și simbolurile pentru a transmite stări sufletești complexe și pentru a crea o atmosferă profundă și emotivă în lucrările sale literare.

Informații adiționale despre poezii de George Bacovia

help