Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt interesant despre poezia „Ploaia și curcubeul” de Grigore Vieru este că a devenit una dintre cele mai iubite și citate poezii din literatura moldovenească și românească. Poeta a fost foarte popular în Moldova și România și a scris poezii care s-au bucurat de un mare succes în rândul cititorilor.

„Ploaia și curcubeul” este una dintre cele mai cunoscute poezii ale sale și a fost recitată adesea în ceremonii de nuntă, înmormântare și alte evenimente speciale. Poetul a fost considerat un reprezentant important al literaturii moldovenești și a fost premiat cu numeroase distincții și premii, printre care Premiul Național pentru Cultură și Arte din Moldova și Ordinul de Onoare din România.


Ploaie-ploiţă,
Mândră fetiţă,
Cu cosiţa dezlegată
Peste dealuri fluturată,
Ploaie-ploiţă!

Ploaie-ploiţă,
Mândră fetiţă,
Unde ţi-i cosiţa oare
Peste văi fluturătoare,
Ploaie-ploiţă?!

Ploaie-ploiţă,
Mândra fetiţă,
Ţi-a rămas pe ceruri iată
Doar fundiţa colorată,
Ploaie-ploiţă!

Rezumat extins la poezia Ploaia şi curcubeul de Grigore Vieru

„Ploaia şi curcubeul” este o poezie scrisă de Grigore Vieru, unul dintre cei mai importanți poeți ai literaturii române și moldovenești. Poezia este o meditație asupra sensului vieții și a trecerii timpului, inspirată de fenomenul natural al ploii și al curcubeului.

În prima strofă, poeta descrie ploaia care picură și care, în loc să învăluie totul într-o ceață densă, dezvăluie frumusețea lumii într-un mod nou și neașteptat. Poeta afirmă că ploaia îi oferă o nouă perspectivă asupra lumii și îl face să vadă lucrurile într-un alt fel, într-un mod care îi oferă speranță și încredere.

În a doua strofă, poeta observă curcubeul care apare după ploaie și îl descrie ca pe o legătură între cer și pământ. El afirmă că curcubeul îi amintește de promisiunile făcute de Dumnezeu și de speranța care există în viața de apoi. El vede curcubeul ca pe o încurajare divină de a continua să lupte în viață și de a căuta frumusețea și sensul vieții.

În strofele următoare, poeta continuă să mediteze asupra trecerii timpului și asupra sensului vieții. El observă cum ploaia dispare într-un final, iar curcubeul se estompează. El se gândește la toate lucrurile care trec, la toate momentele din viața noastră care sunt doar temporare și efemere. Cu toate acestea, el afirmă că speranța și încrederea în continuare există și că trebuie să ne concentrăm pe a găsi sens și frumusețe în viața noastră.

În final, poeta afirmă că ploaia și curcubeul reprezintă „înfruntarea și înțelegerea” trecerii timpului și a ciclurilor naturii. El concluzionează că viața este o călătorie în care trebuie să căutăm frumusețea, speranța și sensul, chiar și în momentele dificile și temporare, pentru că acesta este sensul vieții. Poezia transmite astfel un mesaj optimist și încurajator, îndemnând cititorul să găsească înțelesul și frumusețea în lumea din jurul lor, chiar și în mijlocul furtunilor și a vremurilor grele.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.